Ga naar Content

Explosie van rugstreeppadden in duinen: ideaal voor bedreigde amfibieënsoort

"De mensen balen van de regen, maar de rugstreeppad juicht", zegt John de Jonge van de amfibieënwerkgroep van het IVN in Zuid-Kennemerland. De ondergelopen wegen en voetpaden in het duingebied zijn lastig voor mensen maar tegelijkertijd een ideale kraamkamer voor de rugstreeppad. In de plassen wemelt het van de kikkervisjes van de rugstreeppad. In een paar weken tijd veranderen die visjes in padden, die dan vervolgens de duinen intrekken. 

John de Jonge van amfibieënwerkgroep IVN Zuid Kennemerland - NH Nieuws

De rugstreeppad leeft in de duinen, maar als er eieren gelegd moeten worden hopsen ze hele einden op zoek naar geschikt water om zich voort te planten. De bedreigde paddensoort heeft ondiep water nodig om eieren te leggen en dan het liefst met een beetje een aangename temperatuur.

"Het asfalt is zwart en houdt warmte vast. Als daar dan tien centimeter water op staat, zijn dat ideale omstandigheden voor de rugstreeppad", vertelt John de Jonge van de amfibieën werkgroep van het IVN Zuid-Kennemerland.

Kraamkamer

In de plassen die al maanden wegen en voetpaden in de duinen bij de IJmuiderslag onbegaanbaar maken, wemelt het dan ook van de kikkervisjes. John vangt er met hulp van zijn schepnet één in een petrischaaltje en laat zien dat zelfs de kleinste visjes al een begin van een streepje op hun rug hebben. 

"Ja, dat zijn duidelijk kleine rugstreepjes", zegt een dolgelukkige John de Jonge. "Hier is echt een explosie van rugstreeppadjes geweest, en over een paar weken zijn die allemaal weg." Het lijkt nu onvoorstelbaar, maar de kleine visjes ondergaan een metamorfose. Ze veranderen in een paar weken tijd van een visje in een kikkertje dat het water verlaat en in de duinen verdwijnt.

"Deze plek laat een rugstreeppadden-explosie zien, ik ben daar echt heel blij mee"

John de Jonge, amfibieënwerkgroep IVN Zuid-Kennemerland

Plaag

Bang voor een 'rugstreeppaddenplaag' hoeven we niet te zijn, zegt John de Jonge. Hij verwacht dat de draagkracht van de duinen voldoende zal zijn om de padden invasie aan te kunnen. Bovendien zijn er voldoende predatoren, jagers, die het evenwicht weer zullen herstellen. "Alle dieren waar een kikker in de bek pas zullen zich te goed doen aan de jonge dieren, in de natuur is het eten en gegeten worden." Hij verwacht dat reigers en ooievaars hun weg naar de rijkgevulde duintafel snel zullen vinden. Maar er zijn zoveel rugstreeppadden geboren dat de paddenstand in de duinen er per saldo op vooruit zal gaan.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]