Ga naar Content

Hoofddorpse synchroonzusjes De Brouwer pakken historisch goud op EK in Servië

De synchroonzwemmers Noortje en Bregje de Brouwer hebben vandaag een historische prestatie geleverd door op het EK in de Servische hoofdstad Belgrado goud te pakken. Hun overwinning in het duet vrije kür is de eerste Nederlandse gouden medaille op dat onderdeel in de geschiedenis. 

Bregje en Noortje de Brouwer met gouden EK-medaille - Foto: Associated Press/Darko Bandic

Gisteren overtuigden de 25-jarige Hoofddorpse zussen al in de voorronde door zich met de hoogste score (259,0126) van het hele deelnemersveld te kwalificeren voor de finale. Daarin bleven ze met een score van 264,6584 hun Britse en Israëlische concurrenten voor. 

Dat De Brouwers in dit olympische jaar in vorm zijn, bewezen ze in februari op de WK in Qatar al. Daar moesten ze alleen de Chinese Wang Liuyi en Wang Qianyi voor zich dulden en pakten het zilver. Dat was de eerste Nederlandse WK-medaille in de geschiedenis voor Nederlandse synchroonzwemmers. Met die prestatie kwalificeerden ze zich ook voor de Olympische Spelen in Parijs af. 

Lees verder onder de Facebook-post

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Voor de laatste gouden medaille op een EK moeten we bijna halve eeuw terug in de tijd. In 1977 behaalde het Nederlandse landenteam goud in het Zweedse Jönkoping. Nu is daar dus goud voor een duo bijgekomen. 

Komende vrijdag kunnen de zussen hun medailleoogst uitbreiden. Dan staat namelijk de finale van de technische uitvoering, waarvoor ze zich inmiddels gekwalificeerd hebben. Op de solo-variant van dat onderdeel veroverde de 19-jarige Marloes Steenbeek uit Assendelft eerder deze week brons

Diabetes

Hoewel Noortje een maand geleden te horen kreeg dat ze diabetes heeft, gaan de zusjes in Parijs opnieuw voor het podium. Al zeggen ze dat liever niet hardop, zo bleek toen NH onlangs bij de zussen langsging. 

De hechte band van de synchroonzwemtweeling Noortje en Bregje de Brouwer - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52