Ga naar Content

Maarten M. reed 120 km per uur, vlak voor hij Lies (77) en Joke (84) doodreed op Alkmaarse Vondelstraat

Het OM wil dat Maarten M. (26) vier jaar de gevangenis ingaat voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk in Alkmaar. Bij dat ongeval in januari 2022 kwamen de vriendinnen Lies (77) en Joke (84) uit Heiloo om het leven. M. reed 120 kilometer per uur waar hij 50 mocht. "Mijn moeder heeft haar tweede achterkleinkind niet mogen meemaken, omdat jij het gas intrapte."

Links Lies die bij het ongeluk om het leven kwam, rechts bloemen op de plek van het ongeval - Foto: Maaike Polder / NH Media

Het ongeluk heeft veel losgemaakt in de regio Alkmaar. Dat blijkt vandaag ook weer in de rechtbank. De hele rechtszaal zit vol en er wordt zelfs een tweede zaal opengesteld om al het aanwezige publiek via een videoverbinding mee te laten kijken met de zaak.

Terug naar de fatale avond. Op 26 januari 2022 zijn Lies (77) en haar vriendin Joke (84) op weg naar huis na een avondje klaverjassen in Alkmaar. Rond 22.50 uur rijden de vrouwen van Overdie, ter hoogte van een restaurant aan de Vondelstraat, richting Heiloo.

Als ze de Vondelstraat willen oversteken in de richting van verkeersplein Kooimeer, volgt er een enorme klap. De auto met daarin de vrouwen belandt 'honderd meter verderop', zo omschreef kleindochter Lara het ongeluk destijds. Lies overleed ter plekke aan haar verwondingen, Joke een dag later in het ziekenhuis.

Tekst gaat verder onder de foto.

De auto waar Lies en Joke in zaten - Foto: Inter Visual Studio

Van het ongeluk weet Alkmaarder M. niet veel meer, zegt hij vandaag in de rechtbank in zijn woonplaats. Vlak voor het ongeval had hij een pakje sigaretten gekocht bij het tankstation op het verkeersplein. "Het gebeurde in een flits", zegt hij zichtbaar gespannen. Hij praat zachtjes. "Het was zo gebeurd. Vanaf het tankstation tot aan het ongeluk kan ik me weinig herinneren."

M. reed met 120 kilometer per uur door de Vondelstraat, waar 50 is toegestaan. "Ik schrik er zelf ook heel erg van", aldus M. "Het had nooit mogen gebeuren, het is een hele stomme fout." Ook was het alcoholpercentage in zijn bloed anderhalf keer zoveel als toegestaan is. "Ik had misschien drie of vier fluitjes bier op." Later zegt hij dat hij naar zijn mening 'broodnuchter' was en dat hij niet het gevoel had dat hij niet meer kon rijden. 

Straatrace

Er werd door getuigen gesproken over een straatrace. Maar daar was geen sprake van, zegt hij. Volgens een getuige, die achter de zwarte Mercedes op de rotonde reed, liet M. de motor van zijn Mercedes AMG in stilstand brullen en racete hij met piepende banden en op hoge snelheid de Vondelstraat op. Naast hem stond een grijze Mercedes die hetzelfde deed en achter de auto van M. aanging. Dat is te zien in onderstaande video, die op sociale media rondging.

Tekst gaat verder onder de video.

Filmpje bij stoplicht verkeersplein Kooimeer - NH Nieuws

Door de hoge snelheid was de zwarte Mercedes nog niet te zien door Lies en Joke, op het moment dat zij de Vondelstraat wilden oversteken vanaf de Arcadialaan. Zij hadden volgens het OM het ongeluk niet kunnen voorkomen. 

"Je hebt twee families naar de verdoemenis geholpen"

Marion, dochter van Lies

Irene, dochter van Lies, heeft het 2,5 jaar na het ongeluk nog steeds erg zwaar. "Tot die dag was mijn leven prima. Het had zijn ups en downs, zoals bij iedereen. Maar omdat jij besloot om met een stuk in je kraag (dronken, red.) je auto te gebruiken als moordwapen is ons leven voorgoed veranderd." 

Marion, een andere dochter van Lies, zegt dat het ongeluk haar heel veel heeft gekost. "Het heeft me een relatie gekost, ik ben afgekeurd en ik loop bij een psycholoog. Ik heb geen hoop meer, mijn moeder is voor altijd weg. Ze heeft haar tweede achterkleinkind niet mogen meemaken, omdat jij het gas intrapte." 

"Ik heb de meest vreselijke filmpjes van mijn moeder gezien. Ik kan niet zonder haar. Je hebt twee families naar de verdoemenis geholpen. De glans is van mijn leven", besluit ze.

Leugens

Daarop zegt M. dat hij goed begrijpt hoe de nabestaanden zich voelen. "Het is heel pijnlijk om te horen hoe ze zich voelen. Dat zou ik zelf ook hebben."

Maar de nabestaanden twijfelen of M. wel iets heeft geleerd van het ongeluk. Ze vertellen over hoe ze hoorden dat hij kort na het ongeluk alweer in de kroeg te vinden was en dat hij veel feestjes geeft. Op zijn beurt zegt M. dat hij zich in de gaten gehouden voelt en dat er leugens over hem worden verspreid. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De Mercedes die betrokken is bij het ongeluk - Foto: Inter Visual Studio

De officier van justitie concludeert dat het ongeluk voorkomen had kunnen worden, als M. zich aan de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur had gehouden. Het OM vindt dat de bestuurder zich schuldig heeft gemaakt aan roekeloos rijgedrag en rijden onder invloed. Daarom wil het OM dat M. vier jaar onvoorwaardelijke celstraf krijgt en een rijontzegging van vier jaar, met aftrek van de tijd dat hij zijn rijbewijs al kwijt was.

De advocaat van de verdachte was het daar niet mee eens. Zij vindt dat roekeloos rijgedrag niet bewezen kan worden. Daarbij verwees de advocaat naar vergelijkbare ongelukken met dodelijke afloop waarbij een lagere straf werd opgelegd. De raadsvrouw wil dat haar client een werkstraf van 240 uur opgelegd krijgt, met een lange voorwaardelijke celstraf.

De uitspraak volgt op 27 juni.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.