Ga naar Content

Geklungel in de polder: brug mag blijven, maar wordt afgesloten

Je zou het de ultieme polderoplossing kunnen noemen: de witte brug in Stompetoren mag wel blijven, maar niet meer gebruikt worden als brug. De gemeente gaat de brug afsluiten aan de zijde van de N243, want daar is oversteken te gevaarlijk. Bewoners van het lintdorp maken juist graag gebruik van de brug en voerden actie om hem te behouden.

Bewoners Maurice Peeters en Sylvester Liefting van de Dorpsraad Stompetoren op het witte bruggetje - Foto: NH Media/ Tom Jurriaans

Moet hij weg, of mag hij blijven? Lange tijd was het voor bewoners van Stompetoren onduidelijk hoe het verder zou gaan met hun geliefde brug langs de Noordervaart. Nu is er eindelijk duidelijkheid, maar niet de uitkomst waar de inwoners op hoopten.

"Het goede nieuws is dat het bruggetje blijft", begint Sylvester Liefting van de Dorpsraad Stompetoren. "Het slechte nieuws is helaas dat de brug aan de zijde van de N243 afgesloten wordt." En zo mag de brug in Stompetoren geen brug meer zijn.

"Er komt een hek en een bord aan de kant van de weg om ervoor te zorgen dat de brug niet meer als overweg gebruikt wordt", legt Liefting uit. "Je mag de brug dus wel op, maar niet meer af."

"Je mag er alleen op staan, maar niet meer naar de andere kant van het water"

Sylvester Liefting, dorpsraad Stompetoren

Maar een brug waar niet overgestoken wordt, is dat nog wel een brug? "De functie van de brug vervalt door dit besluit", zegt Liefting. En zo lijkt het erop dat er eigenlijk geen reden is om de brug nog te gebruiken. "Het is domper."

Geen veilige oversteek

De gemeente Alkmaar verklaart dat op verzoek van de provincie de oversteek onmogelijk gemaakt moest worden. "Er is geen veilige oversteek mogelijk op dit moment, dat vinden wij jammer. Gezien de veiligheidssituatie kunnen wij geen andere beslissing nemen dan de brug af te sluiten", legt Sandra Notten, persvoorlichter gemeente Alkmaar, uit.

"We hechten eraan het bruggetje te behouden omdat de bewoners hebben aangegeven deze brug te zien als karakteristiek. De bewoners zouden ook graag zien dat de brug open blijft om een rondje te kunnen lopen en dus de N243 over te steken. Echter is dat zonder veilige oversteek niet verantwoord", zegt Notten.

Ondanks dat de brug straks geen brug meer is, is Liefting blij dat het bruggetje toch blijft. "Het is toch wel echt een belangrijk onderdeel voor de inwoners van Stompetoren. En daarnaast heeft het bruggetje ook iets historisch, vandaar dat we ondanks dit vervelende besluit wel blij zijn dat het bruggetje niet helemaal wordt weggehaald."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]