Ga naar Content

Klokkenmaker Henk heeft een wachtlijst tot februari

In de winkel van klokkenmaker Henk Houkes (74) uit Schagen is het geen moment stil. Je hoort overal getik, gerinkel en elk kwartier zijn er minstens vijftien klokken die zich laten horen. In binnen- en buitenland weten mensen Henk te vinden voor het repareren van klokken, daarom staat zijn winkel vol uurwerken die gerepareerd moeten worden. "En het mooiste van het werk is, het iedere dag is anders."

Klokkenmaker Henk uit Schagen - Foto: NH Media / Kelly Blok

Het lijkt bijna op een museum. Overal waar je kijkt zie je de meest bijzondere, en vaak ook oude klokken hangen in de winkel van Henk. Velen zijn er voor reparatie, maar er zijn er ook een aantal van Henk zelf. Het is z'n werk, maar misschien nog wel meer z'n hobby.

Begon die obsessie voor klokken dan ook al op jonge leeftijd? "Nee, ik ben opgegroeid tussen vrouwen. Dus ik had als enige man in huis een eigen kamer. En in mijn eigen kamer zat ik altijd te prutselen, zo noemde ik dat altijd", vertelt Henk. Het 'prutselen' bleek de basis te zijn voor zijn studiekeuze: de Horlogemakersvakschool in Hoorn. 

Na wat jaren bij een juwelier te hebben gewerkt, begint Henk in 1986 voor zichzelf als klokkenmaker. In al die jaren heeft hij bijzondere klokken mogen repareren. Klokken met emotionele waarde, maar ook klokken met een flink prijskaartje en uurwerken die al een paar eeuwen oud zijn. En ook in deze tijd, waar een klassieke klok bij veel huishoudens plaats heeft gemaakt voor een elektrische, vliegen de reparatieverzoeken Henk nog om de oren. 

(Tekst gaat door onder de video)

Klokkenmaker Henk heeft een winkel vol klokken die gerepareerd moeten worden - NH Nieuws

Hoewel Henk met zijn 74 jaar al een tijdje met pensioen zou mogen, is dat voor hem nog lang niet aan de orde. "Ik vind het nog heel leuk, iedere dag is anders. Je restaureert voor mensen een herinnering, een emotionele waarde", vertelt Henk. 

Van heinde en ver

"Zolang mijn handen nog werken en ogen goed blijven ga ik door", vertelt Henk. En dat is maar goed ook, want de telefoon begint alweer te rinkelen. Iemand uit Maastricht wil haar klok laten repareren bij Henk. Helemaal vanuit Maastricht naar Schagen om een klok te laten repareren? Henk kijkt nergens meer van op. 

"Het is jammer dat de technische ambachtsscholen zijn verdwenen"

Klokkenmaker Henk Houkes

Ook buiten de landsgrenzen weten klanten de klokkenmaker te vinden. Mensen uit Parijs en zelfs uit Zweden hebben hun klok in Schagen laten maken. "Ik zeg dan ook, je komt wel vijf klokkenmakers tegen onderweg, maar ze komen toch hier", vertelt Henk met een grote glimlach op zijn gezicht. Hij heeft zichtbaar nog veel plezier aan zijn werk. 

Geen opvolging

Toch weet ook Henk dat het een keer stopt. "Het is jammer dat de technische ambachtsscholen zijn verdwenen", stelt Henk. Hijzelf leerde hij in Hoorn de fijne kneepjes van het vak, maar die school bestaat niet meer. In Nederland is er nog één vakschool in Schoonhoven die de opleiding 'uurwerktechnicus' aanbiedt. En hoewel Henk een keer zal moeten stoppen met werken, heeft hij nog steeds de hoop dat er ooit iemand zich meldt om zijn zaak over te nemen. 

Tot die tijd gaat de goedlachse klokkenmaker vrolijk door. Maar niet meer fulltime, want tegenwoordig maakt Henk graag tijd vrij voor zijn kleinkinderen. "Ja, eind van de week ga ik samen met mijn vrouw naar de kleinkinderen. Dat zijn de cadeautjes."

Lees ook