Ga naar Content

Vraag exploitanten het hemd van het lijf en duik met speurtocht in Alkmaars seksstraatje

Zijn exploitanten van de Achterdam niet gewoon veredelde pooiers, en worden die vrouwen niet stiekem allemaal uitgebuit? Ook over de vergunde seksbranche bestaan volgens raamverhuurder Jeffrey Ootes en zijn partner Demelza Kouwenoord genoeg vooroordelen. Tijdens de open dag deze zaterdag hoopt het rosse buurtje van Alkmaar die weg te nemen bij buurtbewoners en andere geïnteresseerden. 

Jeffrey Ootes doet het samen met zijn vrouw Demelza, de eerste vrouwelijke exploitant van de Achterdam - Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Als exploitanten van de Achterdam weten Jeffrey (38) en Demelza (37) ook hoe het voelt om met een stigma rond te lopen. "Mensen denken dat je zwart geld hebt, dure auto's en gouden horloges. Je wordt gauw gezien als een soort halve crimineel", zegt Jeffrey.

Het seksstraatje van Alkmaar gooit daarom op zaterdag 22 juni voor de derde keer alle rode gordijnen open voor publiek. Eerder gebeurde dat al in 2004 en in 2015. Het is een initiatief van alle exploitanten én Spar City op de Dijk, vooral bedoeld om het stigma rondom sekswerk te doorbreken.

Blijft beetje taboe

"Iedereen uit de buurt kent de Achterdam, maar wat hier gebeurt, blijft toch altijd een beetje taboe", reageert Demelza. "Met de open dag bieden we een kijkje achter de schermen en het is ook echt voor de buurt. We hopen vooral dat veel buurtbewoners komen kennismaken."

Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Van 10.00 uur tot 14.00 uur kunnen buurtbewoners en andere geïnteresseerden meedoen aan een speurtocht, die hen rondleidt over de Achterdam. "We houden een quiz met prijzen van de Spar. Bezoekers komen langs het kantoor, de peeskamers, de keuken en de wasserij", zegt Jeffrey. 

Eigen baas

Tijdens de open dag is er ook een sekswerker aanwezig voor het beantwoorden van vragen. "Het blijft een hardnekkig cliché, maar de vrouwen die hier werken, worden niet uitgebuit door een pooier met een dikke sigaar. Veel mensen beseffen nog steeds niet dat sekswerkers zzp'ers zijn. Ze zijn eigen baas en huren bij ons een kamer." 

Foto: Priscilla Overbeek / NH Media

Als een sekswerker toch in nood blijkt te zitten, staan de exploitanten in nauw contact met de politie, verklaart Demelza. "Als we ook maar vermoeden dat een vrouw mogelijk wordt uitgebuit, gaan we met haar in gesprek en melden we het bij de politie. De gemeente heeft ook een speciaal handhavingsteam tegen illegale prostitutie. Daar hebben we een direct lijntje mee, want je moet snel handelen in zo'n situatie."

Gevoelig

Hoe je het ook wendt of keert; prostitutie blijft een gevoelig onderwerp. Door tijdens de open dag het gesprek aan te gaan, hoopt Jeffrey dat mensen meer begrip voor sekswerk krijgen. "Het blijft een omstreden beroep, maar we hopen als straat een aantal clichés te ontkrachten. De Achterdam is uiteindelijk ook gewoon een bedrijf. We zijn een schone en veilige straat en dat willen we graag laten zien." 

Lees ook