Ga naar Content

Bij trotse oma Donyell Malen gaat vandaag in Hippolytushoef de vlag uit

Donyell Malen groeide op in Westerland en begon zijn carrière op Wieringen. NH ging langs bij zijn oude club in Hippolytushoef, zijn allereerste trainer en zijn oma om te horen hoe Donyell Malen uitgroeide tot een speler van Oranje. "Hij scoorde tussen de tafelpoten."

Foto: NH Media

Sietzo IJzer, oud-trainer van V.V. Succes in Hippolytushoef en inmiddels 92 jaar oud, zit aan de keukentafel. Hij bladert door een boek over de 100-jarige geschiedenis van de club. Zelf staat hij bekend als de 'ontdekker' van Donyell Malen. Hij blijft bescheiden, maar kan zich de pupil Malen goed herinneren. 

Altijd bezig met de bal

"Hij was een jaar of vijf toen hij regelmatig bij onze club V.V. Succes kwam kijken met zijn opa. Ik heb hem gelijk een balletje toegeworpen. Ze moeten leren om niet bang te zijn voor de bal. Je kon meteen zien dat hij talent had. Hij was heel erg snel en ging iedereen voorbij, de bal keurig aan de voet. Ik heb toen gezegd dat hij naar Hollandia moest gaan, omdat daar wel eens scouts van Ajax kwamen."

Even verderop in Hippolytushoef woont Marian, de oma van Donyell Malen. Als klein kereltje kwam de voetballer veel over de vloer bij zijn opa en oma, die toen nog in Westerland woonden. "Hij was altijd bezig met de bal. Ik heb wat met hem gestaan daar in de achtertuin.  En mijn man, Joop, was ook altijd met hem in de weer. Later toen hij naar Hollandia ging, bracht opa hem altijd naar de club. Hij sprong er daar ook meteen al bovenuit. En toen kwam de brief van Ajax in de brievenbus", vertelt oma Marian.

Volle kantine

De wedstrijd van Oranje vanmiddag zal in ieder geval zorgen voor een volle kantine bij V.V. Succes. De band met Donyell Malen is nooit verdwenen. Aan de muur hangt één van de Oranjeshirts van de international. De club verwacht een mooie opkomst, waarbij natuurlijk extra gejuicht zal worden als hun icoon een doelpunt maakt.

Tekst gaat verder nder de foto.

Sietzo IJzer en Donyell Malen - Foto: NH Media

Het begin van Malens voetbalcarrière kan IJzer zich nog goed herinneren. "Hij speelde vroeger, voor hij op de club kwam, op klompen." En dat zorgde gelijk voor een band tussen de pupil en de trainer. "Ik begon op werkschoenen van mijn broer. Dat was vlak na de oorlog. De coach, een Engelsman, heeft toen nog voetbalschoenen voor mij gekocht."

IJzer heeft Malen door de jaren heen altijd goed gevolgd. "Ik ben nog een keer naar PSV geweest toen hij daar speelde. Veel tijd om met elkaar te praten heb je dan niet. Die jongens zitten dan in een strak programma rond zo’n wedstrijd."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media

"Hier gaat de vlag uit", zegt oma Marian in haar huiskamer in Hippolytushoef, met om haar heen mooie foto's van de familie maar ook souvenirs uit de carrière van Donyell. "Ik mag op zijn haasje passen. Die krijg je van de KNVB als je je eerste wedstrijd in Oranje speelt. En daar ligt nog een kleine bal waar hij mee in huis mocht voetballen. Dan scoorde hij tussen de tafelpoten."

Snel en gevaarlijk

Hoeveel speelminuten Donyell Malen krijgt is de vraag die bij iedereen op de lippen ligt. "Koeman zou hem meteen moeten opstellen", stelt voormalig coach Sietzo IJzer resoluut. "Hij is zo snel en gevaarlijk. Bij de laatste oefenwedstrijd stond hij er nog maar net in of de bal lag er al in."

Oma Marian is het daar volledig mee eens. Hoewel ze een moeilijke wedstrijd verwacht, gokt ze op een gelijkspel. Ook oud-trainer IJzer voorziet een uitdaging tegen de Polen. "Het is een taaie ploeg. We gaan het zien!"

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]