Ga naar Content

Wéér wietkwekerij ontdekt in loods Zwaanshoek: eerder opgepakte vrouw (33) opnieuw vast

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zou je denken. Dat gaat niet op voor een 33-jarige vrouw uit Haarlemmermeer die afgelopen dinsdag werd opgepakt voor betrokkenheid bij een wietplantage in een loods in Zwaanshoek. Zij werd namelijk vorig jaar ook al aangehouden voor het kweken van wiet, in dezelfde loodsen op hetzelfde erf.

Wietplanten van opgerolde plantage Zwaanshoek - Foto: Politie

Net als vorig jaar kwam de politie de wietkwekerij aan de Bennebroekerweg op het spoor na een tip van Liander, schrijft de politie. De lampen die werden gebruikt om de circa 1000 planten te laten groeien, verbruikten zoveel stroom dat de energieleverancier het vermoeden kreeg dat er illegale activiteiten plaatsvonden. Die stroom werd illegaal afgetapt in een woning naast de loods.

Spanningsproblemen

Dat was vorig jaar ook het geval. Nadat er een plantage van zo'n 200 planten was ontmanteld én meerdere plantages in opbouw onbruikbaar waren gemaakt, stelde een woordvoerder van Liander dat de activiteiten een risico voor de stroomvoorziening vormden. Als alle plantages in bedrijf waren geweest, waren mogelijk alle huishoudens in het dorp zonder stroom komen te zitten. 

"Ik weet niet precies hoeveel huishoudens Zwaanshoek telt, maar de plantages zouden een hoeveelheid stroom kunnen vragen waar het net niet op berekend is", zei de woordvoerder van Liander tegen NH. "Dat kan dan spanningsproblemen opleveren, in de straat of voor meerdere straten."  

Lees ook

Na de ontdekking van de kwekerij dinsdagochtend hield de politie in een naastgelegen woning een 47-jarige man en een 33-jarige vrouw aan. 

Wietteelt op hetzelfde terrein

Na vragen van NH Nieuws blijkt dat de aangehouden vrouw vorig jaar ook al heeft vastgezeten voor wietteelt op hetzelfde terrein. Ook de aangehouden man is al eens eerder verdacht van betrokkenheid bij meerdere wietplantages. Of zij toen uiteindelijk zijn vervolgd, is niet bekend. 

In een van de kweekruimtes ontdekte de politie een zogeheten CO2-generator. CO2 staat bekend als broeikasgas en kan door kwekers worden gebruikt om gewassen in afgesloten ruimtes sneller te laten groeien. 

Dat kan gevaarlijk zijn. Omdat koolstofdioxide (net als koolstofmonoxide) zwaarder is dan lucht zakt het naar de bodem en verdringt het uiteindelijk alle zuurstof uit een ruimte. Aanwezigen kunnen daardoor bewusteloos raken en door zuurstofgebrek om het leven komen.

Lees verder onder de afbeelding

Elektriciteitsmeter uit woning op erf Zwaanshoek waar 1000 wietplanten werden gevonden - Foto: Politie

De elektriciteitsmeter uit de woning op het erf is verwijderd. De politie komt graag in contact met getuigen die iets hebben gemerkt van de wietplantage.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]