Ga naar Content

Niets staat komst van islamitische school naar Huizen meer in de weg

Alle lichten staan op groen: Huizen krijgt een islamitische basisschool. Demissionair minister van Onderwijs Mariëlle Paul heeft het initiatief van Stichting Noor toegewezen. De gloednieuwe school moet volgend jaar zomer open gaan. 

Foto: Adobe Stock

Nu heeft Noor veertien maanden de tijd om ervoor te zorgen dat de schooldeuren inderdaad volgend jaar augustus open kunnen. Volgens de gemeente Huizen heeft de school nog geen recht op permanente huisvesting. De Robijn heeft acht schooljaren de tijd om zich te bewijzen. Dat houdt een bepaalde groei in leerlingaantallen in.

Zo moet de school op 1 augustus 2033 293 leerlingen hebben. Er is een tussentijds meetmoment, want bij het nieuwe schooljaar in 2029 moet Noor al voldoen aan de helft van de eigen stichtingnorm: 147 leerlingen. Als de school niet aan deze normen voldoet, dan stopt de bekostiging. 

Gemeentelijke taak

In eerste instantie gaat het om tijdelijke huisvesting van de nieuwe school. Dat is een taak van de gemeente. "Op dit moment heeft alleen de onderwijslocatie van Elan Primair de ruimte om een nieuwe basisschool tijdelijk onder te brengen, totdat het bestaande schoolgebouw aan de Studiostraat vrijkomt. Dit gebouw is namelijk het enige met voldoende capaciteit om 293 leerlingen te huisvesten", zo schrijft onderwijswethouder Roland Boom aan de gemeenteraad.

Lees ook

Vorig jaar juni klopte Stichting Noor aan bij de gemeente Huizen met het verzoek een islamitische school te beginnen. Volgens de initiatiefnemer is er behoefte aan een tweede school van Noor in het Gooi. Basisschool Ayoub in Hilversum telt heel veel leerlingen en onderzoek zou hebben uitgewezen dat er zeker vanuit veel interesse is voor een islamitische basisschool. 

Verklaringen checken

Overigens was het niet aan de gemeente Huizen om ja of nee te zeggen het verzoek van de stichting. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Inspectie van Onderwijs buigen zich over dergelijke initiatieven. Zij kijken onder meer naar beschrijving van de stichting hoe zij aan de wettelijke eisen gaat voldoen, het kunnen aantonen van voldoende belangstelling en naar de verklaringen Omtrent Gedrag (VOG) van de bestuurders en leden van het intern toezicht. 

Boom meldt dat de gemeente nu verder in gesprek gaat met het schoolbestuur van Noor om zo een beter beeld te krijgen van de huisvestingsbehoefte per augustus volgend jaar. Tevens zullen de twee afspraken maken over de door het schoolbestuur te nemen stappen hoe ze onderwijs in Huizen moeten organiseren. 

Startbedrag

"Ook ontvangt Stichting Noor mettertijd een startbedrag voor de inrichting van klaslokalen en het aanschaffen van lesmaterialen", meldt Boom verder nog in zijn schrijven. En dan wordt er nog meer gepraat, want de gemeente, Noor gaan tevens met de directie van Elan Primair om de tafel zitten om samen in beeld te brengen welke mogelijkheden en aandachtspunten er zijn met betrekking tot de tijdelijke huisvesting van De Robijn in het schoolgebouw aan de Oud Bussummerweg. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Gooise streekredactie

Meer nieuws uit 't Gooi?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]