Ga naar Content

Strandvonder Marco maakt zich zorgen over bruinvissen die aanspoelen in Egmond

In Egmond aan Zee zijn afgelopen week drie dode, jonge bruinvissen aangespoeld. Eén dier is naar de Universiteit Utrecht gebracht voor onderzoek. Daar wordt onder meer gekeken naar waarom de dieren stierven.

Een van de aangespoelde bruinvissen in Egmond - Foto: Marco Snijders

In de Noordzee zwemmen veel bruinvissen, in het Nederlandse deel zo'n 85.000. Jaarlijks spoelen er zo'n 600 bruinvissen aan in Nederland. Volgens strandvonder Marco Rijnders zijn de aangespoelde dieren in Egmond opvallend. Het zijn drie zeer jonge dieren, aangespoeld op één desbetreffende plek.

Over de doodsoorzaak is nog niks bekend. Maar Snijders, die samen met zijn collega's elke dag het strand schoonmaakt, heeft wel zijn vermoedens. "Het viel ons op dat het strand de laatste tijd erg vervuild is", vertelt hij. "Er ligt zo veel troep en stukken plastic, veel meer dan voorgaande jaren." Volgens hem heeft het te maken met het weer en de vele regen en wind de laatste weken.

Hij maakt zich met name zorgen om ballonnen die tijdens feestjes of bruiloften worden gebruikt. "Die ballonnen komen in de zee terecht en spoelen weer aan op het strand. De sliertjes lijken voor dieren, waaronder bruinvissen, op voedsel. Dat is natuurlijk funest voor die dieren. Het verteert niet en heeft ernstige gevolgen", legt hij uit.

"Een aangespoelde zeehond maken we vaker mee, maar bruinvissen zijn voor ons nieuw"

Marco Snijders, strandvonder Egmond

Onderzoek

Bij de faculteit Diergeneeskunde van de Utrechtse universiteit wordt gekeken waar deze dieren precies aan zijn doodgaan. De artsen kijken niet alleen naar het gewicht, de lengte, de leeftijd en het geslacht van dieren, ook het weefsel van de bruinvis wordt bestudeerd. Die resultaten moeten uitwijzen wat de doodsoorzaak is.

Tot dusver is er nog weinig bekend. "De bruinvis komt bij ons binnen en na grondig onderzoek valt er pas wat te zeggen. Dat is nu nog niet gedaan, maar ik schat dat we eind volgende week meer weten", zegt Maarten Post van de universiteit.

Snijders hoopt dat het onderzoek duidelijkheid geeft over het lot van de bruinvissen. "Een aangespoelde zeehond zien we vaker, maar bruinvissen, zeker deze jonkies, zijn nieuw voor ons."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]