Ga naar Content

Ondernemers niet blij met proef entreegeld Zaanse Schans: "Met z'n vieren 70 euro kwijt"

Wie bij alle attracties bij de Zaanse Schans naar binnen wil, moet straks 17,50 euro per persoon betalen. Het is een experiment dat er voor moet zorgen dat het erfgoed behouden blijft. Ondernemers zijn minder blij met de maatregel. 

Robin Kooijman, directeur van de Klompenmakerij, is 'fel tegenstander' van de nieuwe pilot die de erfgoedpartijen tot 1 september uitvoert. Hij is met name bang dat het openbare karakter van de Zaanse Schans wordt aangetast door de toegangsprijs.

"Ons hele model bestaat uit het feit dat bezoekers hier vrij kunnen bezoeken en niet verplicht zijn om iets te kopen. Met de invoering van de entreekaart wordt het bezoeken van de gehele Zaanse Schans bij voorbaat vercommercialiseerd. De kern van wat de Zaanse Schans is, wordt eigenlijk de nek omgedraaid en dat is heel erg pijnlijk om te zien. Dit gaat onze hele familie heel erg aan het hart.”

Daarnaast is hij boos omdat hij niet betrokken is geweest bij het proces. "Halverwege april heeft de kwartiermaker ons laten weten wat er ging veranderen, dat was slechts een mededeling. Het werd ons gewoon opgelegd."

Tekst loopt door onder de foto.

Robin Kooijman - directeur Klompenmakerij // Suzette Nesselaar - Foto: NH Media

Even verderop, bij kaasmakerij Henri Willig, maakt Ko Kraakman zich eveneens zorgen over de nieuwe entreeprijs. Hij is met name bang dat bezoekers zijn kaasmakerij niet meer zullen bezoeken omdat ze denken dat daar ook een toegangsprijs voor geldt, wat niet het geval is. "Het heeft een vrij, uitnodigend en open karakter, maar dat wordt flink geweld aangedaan door de nieuwe maatregel. Je wordt opeens een attractie."

Tekst loopt door onder de foto.

Ko Kraakman - bewoner en beheerder Kaasmakerij Henry Wilgkaas // Suzette Nesselaar - Foto: NH Media

"De touroperators - die normaal gesproken met groepen toeristen komen - hebben al laten weten dat zij de toegangsprijs van 17,50 euro te duur vinden en dus niet meer zullen komen", aldus Kraakman.

In een eerdere versie van dit artikel leek de onvrede over dit experiment binnen de Zaanse Schans unaniem. Dit bleek na verdere navraag niet het geval. Aankomende woensdag gaat NH langs molenaars die positief zijn over deze pilot. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.