Ga naar Content

Nieuwe locatie moet kermis Nibbixwoud redden

Na zeven jaar afwezigheid is de jaarlijkse kermis nu weer terug waar-ie altijd stond: in het hart van Nibbixwoud. De vorige locatie, het parkeerterrein van sportcomplex De Dres, leek gezien de dalende bezoekerscijfers de kermis geen goed te doen. Met deze nieuwe locatie is er ook hernieuwde hoop.

Door de kermis weer in de dorpskern te houden, hoopt men weer meer bezoekers te trekken - NH Nieuws

Initiatiefnemer voor de terugkeer van de kermis Herman op den Kelder zegt te begrijpen waarom zeven jaar geleden werd gekozen voor de locatie bij het sportcomplex. "Het is een afgesloten terrein", aldus Herman. "Het is wat makkelijker te beveiligen en af te zetten." Maar met de verhuizing naar het parkeerterrein ging er ook wat verloren. "Er is toen minder oog geweest voor sfeer."

"Vorig jaar zijn we niet eens uit de kosten gekomen"

John van Dam, exploitant botsauto's

En dat was te merken in de aanloop: bewoners wisten de kermis op dat ietwat afgelegen parkeerterrein steeds minder goed te vinden. "De eerste twee jaar ging het nog goed", zo vertelt exploitant van de botsauto's John van Dam. "Maar daarna zijn de bezoekersaantallen enorm teruggelopen. Vorig jaar zijn we niet eens uit de kosten gekomen."

Kermis aan zijden draadje

Kermisexploitanten dreigden daarop af te haken en zo begon de kermis van Nibbixwoud aan een zijden draadje te hangen. Inwoner Herman op den Kelder en compagnon André Kok besloten zich daarop hard te maken voor een terugkeer van de kermis naar de dorpskern.

"We merkten dat daar ook veel steun voor was bij exploitanten maar ook bij bewoners", zo vertelt burgemeester Michiel Pijl. "Toen zijn we gaan kijken hoe we dat mogelijk kunnen maken. En het resultaat, daar staan we nu middenin."

Blije gezichten

Volgens de initiatiefnemers zijn zelfs de directe buren van de kermis blij met de terugkeer naar de oude stek. "Er is een traditie in ere herstelt", aldus op den Kelder. "Hopelijk kunnen we straks zeggen dat we een mooi feest hebben mogen meemaken."

Ook de bezoekers laten weten in hun nopjes te zijn. "Veel gezelliger", aldus een oma die geflankeerd wordt door twee kleindochters. "Je hebt echt weer het idee: het is weer kermis!"

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]