Ga naar Content

Kerk vol stomende strijkijzers: Laren maakt zich klaar voor traditionele processie

Geen kerkkoor, maar de geluiden van stomende strijkijzers gisteravond in de bekende Sint Jansbasiliek van Laren. Er werd de hele avond druk gewerkt om een flinke berg vaandels strak te strijken. Dat gebeurt voor de Sint Jansprocessie van komend weekend, het jaarlijkse religieuze hoogtepunt in het dorp.

De parochianen strijken voor sint Jan de Doper - NH Nieuws

In de Sint Jansbasiliek, waar de processie zondag begint, worden de typische vaandels opgehangen. Net als de processie zelf moeten deze vaandels kreukvrij zijn. Vrijwilligers strijken alle plooien uit de meterslange vaandels en dat wordt allemaal handmatig gedaan: met een strijkbout en strijkplank. 

Net zoals de meeste dingen in de katholieke kerk hebben ook deze vlaggen een symbolische betekenis. "Het zijn de vlaggen van Sint Jan de Doper. Het wit staat voor het eenvoudige leven wat hij wilde hebben. Hij woonde namelijk in de woestijn. Het blauw staat voor het water. Hij doopte Jezus Christus met vele anderen in de rivier de Jordaan. Het rood staat voor zijn marteldood. Hij is door de machthebbers van die tijd namelijk onthoofd", vertelt pastoor Nico van der Peet van de Sint Jansbasiliek.

Het strijken is één van de vele manieren waarop de Laarders hun steentje bijdragen. Zo zetten de buurten hun eigen ontworpen erebogen in elkaar, de bloemen in de kerk worden geschikt, het zilver wordt gepoetst en kleine altaartjes worden in de tuin geplaatst. 

Planning en route

De Sint Jansprocessie is zondag. 's Ochtends om elf uur vertrekt de processie vanuit de Sint Jansbasiliek. De route loopt via de Brink, de Sint Janstraat en de Hilversumseweg naar het Sint Janskerkhof. De dienstregeling voor de bussen die door Laren rijden is aangepast. 

Op het kerkhof wordt de eucharistieviering gehouden om daarna weer terug te gaan naar de basiliek om met een 'sluitingslof' en een aubade van drum- en showband MCC het religieuze evenement af te sluiten. 

Sint Jansprocessie

De processie van Sint Jan is een eeuwenoude traditie voor de katholieken uit Laren en omstreken. Eeuwenlang trokken de bewoners voor het feest van Sint Jan de Doper naar het Sint Janskerkhof. In 1580 werd deze katholieke eredienst verboden, maar de katholieke Laarders bleven in het geheim het feest op het kerkhof vieren. 

Rond 1800 werd het weer mogelijk om het religieuze feest in het openbaar te vieren. Dus werd in 1806 het broederschap van Sint Jan opgericht, belast met de organisatie van de bedetocht die steeds meer uitgroeide tot een echte processie.

In 1886, toen Sint Jansdag gelijk viel met Sacramentsdag, is deze gewijzigd in een sacramentsprocessie. Daarmee is dit de oudste sacramentsprocessie van boven de rivieren. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Gooise streekredactie

Meer nieuws uit 't Gooi?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]