Ga naar Content

Illegale schapenslachterij opgerold in Warmenhuizen op eerste dag van Offerfeest

Gisteren is door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) een illegale slachterij opgerold in een boerderij in Warmenhuizen. Voor 13 schapen kwam die hulp te laat. De andere 35 schapen die nog wel leefden zijn naar een veilig onderkomen gebracht. 

Foto: Comité Dierennoodhulp

Volgens Comité Dierennoodhulp, die de NVWA bijstaat in het zoeken van een veilige plek voor de schapen die anders geslacht zouden worden, waren de schapen al geschoren en ontdaan van hun oormerk in aanloop naar de slacht. De NVWA kwam de slachterij op het spoor door een anonieme tip. Er wordt onderzoek gedaan naar 13 verdachten. 

Tijdens het Offerfeest houdt de NVWA extra controle op illegale slachterijen. Verdachten die gepakt worden tijdens het onverdoofd en illegaal slachten van dieren kunnen tot zes jaar celstraf krijgen en riskeren een boete die kan oplopen tot 103.000 euro. Ook bij erkende slachterijen is de NVWA extra alert: zo moet er een dierenarts aanwezig zijn en moeten ze zich van tevoren hebben aangemeld. 

Afspraken

Comité Dierennoodhulp heeft in 2019 afspraken gemaakt met de NVWA over het opvangen van dieren die gered werden van illegale slacht. Als de verdachte eigenaar afstand doet van de dieren, kunnen ze door deze stichting worden opgevangen. Na een periode in quarantaine kunnen de dieren dan verder een ongestoord leven leiden bij dierenliefhebbers. 

Zo ook in dit geval. Comité Dierennoodhulp gaat na de quarantaineperiode voor alle 35 schapen, met kaalgeschoren nek en al, op zoek naar een plek waar ze veilig de rest van hun dagen mogen slijten. 

Foto: Comité Dierennoodhulp