Ga naar Content

Sneller dan de buren: zo zie je de oranje-goals als eerste

Vanaf het puntje van zijn stoel ziet Marc uit Haarlem de kansrijke aanval. Tot zijn aandacht abrupt wordt verstoord door feestvierende buren. Bij hen ligt de bal in het net. Het eigen feestmoment is verpest. ''Het absolute moment van ontlading wordt je dan ontnomen."

Deze afbeelding is gegenereerd door middel van AI - Foto: nh-DALL·E 3

Op tv verschijnen beelden op verschillende tijdstippen vanwege de diverse uitzendplatformen en technologieën die worden gebruikt. Gelukkig zijn er toch een paar verschillende acties die je kunt ondernemen om de eerste juicher in de straat te zijn.

Kleine vertraging door ondertiteling

Nieuw dit jaar: het UHD-kanaal van NPO 1 aan. De meeste providers bieden deze tijdelijke zender tijdens het EK aan. Naast dat je via dit kanaal haarscherp beeld ontvangt, is het ook sneller dan het reguliere NPO-kanaal. Bij NPO 1 wordt er namelijk ondertiteling voor doven en slechthorenden toegevoegd, wat zorgt voor een kleine vertraging van de beelden.

UHD-kanalen gebruiken efficiëntere technieken, wat kan zorgen voor een snellere signaalverwerking dan bij gewone kanalen. De exacte snelheid hangt af van de provider en het type televisieverbinding.

Waar is NPO 1 UHD te zien?

Verschillende grotere en kleinere providers bieden het nieuwe kanaal aan, zoals: Ziggo, KPN, Delta, Caiway Jonaz, TriNed, Kabelnoord en Kabeltex. De grote afwezige is Odido. Om gebruik te kunnen maken van UHD moet de televisie wel het aantal pixels aankunnen.

Het is waarschijnlijk wat te laat om voor vanavond nog van aansluiting te veranderen, maar je aansluiting beïnvloedt wel de beeldsnelheid. Laura van der Sterre, expert telecom bij vergelijker Pricewise legt uit wat de verschillen zijn.

"Glasvezel levert de snelste verbinding. De hoge downloadsnelheid zorgt voor bijna geen vertraging en minder storingen", aldus Van der Sterre. "Kabel gaat via de coax-kabel en heeft ook weinig vertraging, maar wel meer dan glasvezeltelevisie. De snelheid kan tijdens piekuren verschillen."

Langzaamste van allemaal

Het satellietsignaal reist via satellieten in de ruimte naar een schotelantenne. Hierdoor ontstaat een iets hogere vertraging, vanwege de grote afstand die het signaal moet afleggen. en onderaan het lijstje? Dat is streamen via internet. "Dat heeft de grootste vertraging vanwege internetverbinding en downloadsnelheid op het adres."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.