Ga naar Content

Coffeeshop in Zaanstad start met verkoop legale wiet in landelijk experiment

Een bijzondere dag voor coffeeshophouder Maikel Nieuwkasteele: vanaf vandaag verkoopt hij gereguleerde legale wiet. De verkoop is onderdeel van het landelijke wietexperiment, dat de productie en inkoop van de wiethandel legaliseert om drugscriminaliteit tegen te gaan. Ook is er zo controle op een gezondere en duurzamere productie. 

Foto: NH Media

De coffeeshophouder is erg blij met het experiment waarbij de shop nu legaal in Nederland gekweekte wiet kan in- en verkopen. “Het is natuurlijk een heel raar systeem dat we een achterdeur hebben die heel schimmig is, terwijl het aan de voordeur ineens legaal is."

Legale wiet 

Tijdens de wietproef mogen tien gemeenten in Nederland legale wiet verkopen in coffeeshops, waaronder de gemeente Zaanstad. Bij coffeeshop de Smokery aan de Marktstraat in Wormerveer zou het experiment al eerder van start gaan, maar de start van de proef liet langer op zich wachten. Daarom is Nieuwkasteele extra blij. "Het liet even op zich wachten, maar dat was het waard."

Voordelen

Volgens Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad, heeft het experiment alleen maar voordelen. "Een van de voordelen is dat we de drugscriminaliteit afsnijden van de coffeeshops, dat is heel erg belangrijk. Ten tweede kunnen we ook de gezondheidseffecten meer in beeld brengen want eerst wist niemand echt wat er nou precies in dat spul zat." Met een legalisering kan dat wel, wat volgens Hamming ook beter is voor de volksgezondheid.

Als derde grote voordeel noemt Hamming duurzaamheid. "De legale wiet wordt op een duurzame wijze geproduceerd zonder allerlei gif dat wordt gebruikt. Daardoor weten we dat het duurzaam is en hoogstwaarschijnlijk duurzamer dan wat er voorheen werd verkocht."

Lees ook

Of alle wietrokers nu zullen overstappen op legale wiet, vindt Hamming lastig te zeggen, "Het is natuurlijk razend interessant om te weten wat mensen nu gaan halen. Ik sprak net een klant, maar die was zich nog niet van de proef bewust."

Toch heeft hij er alle vertrouwen in. "Ik denk dat heel veel mensen nu wel speciaal komen voor de nieuwe legale wiet. Dat zien we ook aan de toestroom van klanten in andere steden zoals Breda en Tilburg, die echt precies willen weten wat erin zit en ook niet mee willen doen aan de criminaliteit en bewust kiezen voor de legale wiet. En ik denk dat die beweging ook in Zaanstad te merken zal zijn, ook bij deze klant uiteindelijk.”

Duaal systeem

Tijdens de wietproef wordt niet alléén maar legale wiet verkocht, "die voorraad hebben we simpelweg niet", vertelt Nieuwkasteele. “Er is op dit moment niet genoeg legale cannabis om alle tachtig coffeeshops te bevoorraden, daarom hebben we nu een duaal systeem van zowel legale als illegale wiet. Dat is er zodat de overgang en de transitie zo makkelijk mogelijk kunnen gaan.”

De wietproef duurt tot 17 september 2024.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.