Ga naar Content

Walvis zwemt voor Zandvoortse kust: "Ontzettend gaaf"

Voor de kust van Zandvoort zwemt een bultrug rond. De walvis zou daar zondagavond al gezien zijn. Volgens Stichting SOS Dolfijn komen bultruggen sinds begin deze eeuw vaker in de buurt van de Noord-Hollandse kust.

Archieffoto van bultrug voor Noord-Hollandse kust - Foto: Marc Pol

Een woordvoerder van SOS Dolfijn vertelt dat ze maandagavond zelf aan de kust van Zandvoort was om een training te geven aan vrijwilligers van de KNRM. "Het was meteen duidelijk dat het om een grote walvis ging en het bleek dus ook echt een bultrug te zijn."

Gedrag lijkt oké 

Bij de stichting kwamen zondagavond ook al meldingen binnen over het zeezoogdier. Volwassen bultruggen kunnen zo'n zestien meter lang worden en wegen zo'n 30.000 kilo. Grote zorgen om deze bultrug zijn er niet. "Het gedrag van het dier lijkt oké", zegt de woordvoerder.

Op sociale media maken sommige mensen zich zorgen. Ze zijn bang dat de walvis door de windmolenparken op zee de weg is kwijtgeraakt. Die zorgen deelt SOS Dolfijn niet. "We weten nog niet heel veel over de invloed van windmolenparken op deze dieren, maar sinds begin deze eeuw wordt eigenlijk jaarlijks wel een bultrug gezien voor onze kust. Het is dus niet heel opmerkelijk, maar wel ontzettend gaaf!"

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]