Ga naar Content

Bruiloft wordt nachtmerrie: Assad (20) bekoopt 'waarom kijk je' met de dood

Een grote bruiloft binnen de Somalische gemeenschap ontaardde in Beverwijk in oktober 2022 in een nachtmerrie. Er ontstond voor de deur een grote, chaotische vecht- en steekpartij, met één dode en twee gewonden tot gevolg. Twee Hilversummers van 22 en 23 moesten zich vandaag verantwoorden voor de rechter.

Foto: NieuwsFoto.nl / Chris Soellaart & Nikos van Kempen

“Waarom kijk je naar me?" De jongste verdachte in de zaak is nog geen vijf minuten binnen bij het Beverwijkse partycentrum Jasmine als Assad, een 20-jarige jongen uit Purmerend, dat aan hem vraagt. “Wil je het uitpraten, dan moet je naar buiten komen”, zegt een ander. Ze zijn in een zaal met misschien wel honderd bruidsgasten.

Als ze de trap afgaan richting de uitgang, is het meteen duidelijk dat de mannen niet willen praten, maar vechten. Ze wenken anderen. Een camera legt vast hoe de verdachte achteruit de hoofdingang uit schuifelt, terwijl zo’n tien of vijftien mannen hem achterna zitten.

“Hoe kon het nou zo snel misgaan?”, vroeg de rechter vandaag aan de Hilversumse verdachten. “Wat heeft zich voorafgaand aan de bruiloft al afgespeeld?” De verdachten weten het écht niet, zeggen ze.

Ruzie op Snapchat of om zusje?

Er was wel een keer een Snapchatruzie geweest, zegt de jongste van de twee, maar die was al lang en breed opgelost. En het zusje van de oudste verdachte had een relatie met iemand op de bruiloft, misschien dat daar iets zat? Volgens de verdachten niet. “Je kunt het beter aan de andere partij vragen”, opperde één van de advocaten bij de rechter.

Meer nog dan bij de inleidende zittingen, zat de zaal vandaag vol met tientallen familieleden en vrienden, zowel van de verdachten als het slachtoffer. Bij een eerdere zitting slaagde een man uit het publiek erin om de 22-jarige verdachte drie of vier klappen te geven. De inhoudelijke behandeling van de zaak is vandaag daarom bij de zwaarbeveiligde rechtbank van Schiphol. Er zijn twee of drie dagen voor nodig.

Kat in het nauw

Wat de precieze reden voor de snelle escalatie op de bruiloft ook was, buiten voor het partycentrum ontstond een grote vechtpartij tussen de twee Hilversummers en de veel grotere groep jonge mannen. Volgens henzelf legden de verdachten het af tegen zoveel geweld, lukte het ze maar niet om weg te komen van de groep en kregen ze veel klappen.

Maar toen bemachtigde de 23-jarige verdachte een mes. Het blijft in de rechtszaal onduidelijk hoe de verdachte daaraan kwam. Zijn jongere kompaan zou het steekwapen naar de bruiloft hebben meegenomen, of in de opschudding van de vechtpartij van straat hebben geraapt. Daarna is het op de één of andere manier in de handen van de oudere verdachte gekomen.

"Het verhaal begon bij Assad die zei 'waar kijk je naar', en het eindigt bij Assad die het met de dood moet bekopen"

De rechter

Hoe het ook zij, hij steekt eerst één man tegen de armen waarmee die zijn borst beschermt. Daarna steekt hij de 20-jarige Assad uit Purmerend in zijn buik. De verdachte voelt zich als een kat in het nauw, zei hij in de rechtszaal. “Ik wilde in zijn been steken, om weg te komen. Ik was erg bang en boos.” 

Maar verschillende mannen uit de grote groep waarvan de verdachten wilden wegkomen, zeggen juist dat de Hilversummers Assad hebben gezocht, aangewezen en aangevallen.

Volgens de verdachten hebben de mannen uit de groep hun verhaal op elkaar afgestemd, maar de rechter vond dat opvallend: "Het verhaal begon bij Assad die zei 'waar kijk je naar', en het eindigt bij Assad die de ruzie met de dood moet bekopen." 

De strafeis volgt waarschijnlijk morgen, op dag twee van de zaak. Het lijkt erop dat dag drie uiteindelijk niet nodig zal zijn. De uitspraak volgt op 12 juli.

Lees ook