Ga naar Content

Mooi rood is niet lelijk? Heerhugowaard raakt niet uitgepraat over nieuw fietspad

De een vindt het pijnlijk voor de ogen, de ander noemt het lekker opvallend. Over de knalrode, nieuwe verflaag op verschillende fietspaden in Heerhugowaard zijn de meningen sterk verdeeld. De kleurkeuze maakt de tongen los op sociale media. Volgens de gemeente is het zeker geen foutje, maar een proef om de fietsveiligheid te verbeteren.

Foto: Streekstad Centraal

Uit onderzoek blijkt dat Dijk en Waard geen veilige plek is om te fietsen. Voor de fietser maakt de gemeente daarom meer ruimte, met bredere én opvallende fietspaden, meldt mediapartner Streekstad Centraal.

De felle kleur van de fietspaden langs de Diamant en op bedrijventerrein Beveland is dus een bewuste keuze. Niet iedereen in de facebookgroep 'Je bent Heerhugowaarder als' is daar even blij mee.

Overprikkelend onrustig

'Hoe verzinnen ze het? Zo overprikkelend onrustig', reageert iemand. 'Wat een klote kleur, ernaar kijken doet al pijn, laat staan als je eroverheen fietst. Koppijn gegarandeerd aan het einde van het fietspad', vindt een ander. 

Foto: Streekstad Centraal

De gemeente verwacht dat het verkeer er juist alerter van wordt. "Deze laag vervangt het rode asfalt dat steeds vaker niet meer leverbaar is", stelt Dijk en Waard. "Deze kleur zorgt voor contrast. Dit maakt de fietspaden veilig en goed zichtbaar, zowel bij goed weer als in het donker en bij regen."

Foto: Streekstad Centraal

Ook bij inwoners lijkt dit uiteindelijk toch de overheersende mening te zijn. 'Er worden daar zo vaak fietsers onderuit gereden, dus laat het fietspad maar een beetje opvallen', valt tussen de reacties te lezen. 'Goed zichtbaar', noemt een inwoner het. En een rolstoelgebruiker reageert: 'Echt, het is een uitkomst. Geen gaten en bobbels in de weg, top!'

Andere kleurtjes?

Voor wie de fietspaden toch echt iets te rood vindt, is er nog hoop. "De nieuwe coating is nu nog wat fel, maar zal door gebruik wat vervagen", aldus de gemeente. Samen met aannemers wordt er gezocht naar alternatieven voor fietspadkleuren bij nieuwe projecten.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook