Ga naar Content

'Wijkagenten' blijken oplichters: politie waarschuwt voor babbeltruc

Oplichters gebruiken naast de inmiddels welbekende bankmedewerkers-babbeltruc steeds vaker de smoes dat ze van de politie zijn. "Helaas zijn hier al veel mensen de dupe van geworden", vertelt Joey Brink van politie Noord-Holland in Bureau NH. Ook in de uitzending: beeld van een man die zegt van de recherche te zijn.

Dat oplichters zich voordoen als bankmedewerker om aan geld te komen, is inmiddels een bekende methode van criminelen. Maar de politie waarschuwt, omdat ze het steeds meer zien gebeuren de laatste tijd: "Let op, fraudeurs doen ook alsof ze de wijkagent zijn".

"We zien de laatste tijd in onze eenheid dat steeds meer mensen zich voordoen als politieagent of wijkagent", zegt Joey Brink van politie Noord-Holland in bovenstaande reportage. "Ze bellen mensen op of komen aan de deur bij ze. Ze stellen persoonlijke vragen over hun bankzaken en waardevolle spullen in het huis. Sommige mensen vertrouwden het niet, maar helaas zijn anderen er wel de dupe van geworden."

Hoe 'spoofing' tot oplichting leidt

"Ze komen aan je deur door middel van een valse identiteit", zegt Brink. Gegevens van de slachtoffers hebben ze vaak verkregen door een datalek. Als ze je dan bellen, zie je het telefoonnummer van de politie in beeld.

Maar daadwerkelijk gaat het om een ander nummer dat daarachter zit. "Dat trucje noemen wij spoofing. Uiteindelijk komen ze bij je aan de deur met een babbeltruc en nemen ze je spullen afhandig, onder het mom van dat ze die spullen in veiligheid gaan brengen."

Bescherm jezelf tegen babbeltrucs

"De politie vraagt nooit om jouw pincode of bankpas. Geef die ook nooit, maar dan ook nooit, mee", zegt de politie. Mocht er dan toch iemand aan je deur komen die zich voordoet als politiegent, vraag diegene dan om zijn legitimatie. De politie heeft altijd legitimatie bij zich, dus als ze die niet kunnen tonen, doe direct de deur dicht en bel 112 om ons te waarschuwen."

"De politie vraagt nooit om jouw pincode of bankpas. Geef die ook nooit, maar dan ook nooit, mee"

Joey Brink, politie Noord-Holland

Helaas werd een 86-jarige vrouw uit Alkmaar wel de dupe. Donderdagmiddag 16 mei tussen 14.00 uur en 14.30 uur krijgt ze bezoek van een vrouw die zegt van de energieleverancier te zijn. Ze doet een uitgebreid rondje in de hal en kamer, waarschijnlijk om te kijken wat er allemaal te halen valt.

Twee dagen later, die zaterdagmiddag rond 13.30 uur, krijgt de vrouw de oproep dat een collega van deze energieleverancier langskomt, dit keer iemand van de politie. De man die langskomt, zegt van de politie te zijn en haalt sieraden op om te laten taxeren. Die heeft ze nooit meer teruggezien.

Tekst gaat verder onder de foto.

- Foto:

Bekijk hieronder de reportage uit de uitzending met het uitgebreide verhaal en signalementen van de verdachten:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees hier meer over babbeltrucs:

Weet jij meer?

Politie Opsporingstiplijn: 0800 - 6070 (gratis)

Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 (gratis) of meldmisdaadanoniem.nl

Meer Bureau NH?

TV: woensdag 17.10 uur, ieder half uur herhaald (Ziggo 707, KPN 509)

Radio: woensdag 17.45 uur (ether: 93,9 FM, kabel: 92,5 FM)