Ga naar Content

Maurits (17) praat lastig door hersenletsel: "Mensen denken dat ik zwakbegaafd ben"

Maurits Maessen (17) uit Amstelveen praat lastig door een niet-aangeboren hersenletsel en wordt daardoor vaak als zwakbegaafd of gehandicapt gezien. Tijdens de organisatie van zijn sponsorloop voor de Hersenstichting deelt hij zijn persoonlijke verhaal met zoveel mogelijk stadsgenoten. “Want als ik mijn verhaal vertel, verdwijnen de aannames."

Maurits is een echte sportfanaat - Foto: Melinda ten Hoope

Door zijn hersenletsel heeft Maurits last van epileptische aanvallen, verwerkt hij waarnemingen trager en heeft hij een slechte motoriek. Door zijn slappe mond-motoriek praat hij anders dan anderen. "Mensen gaan er meteen vanuit dat ik niet helemaal honderd ben", zegt hij. 

Een klant van de sportwinkel waar hij werkt, heeft weleens in een review gezegd dat er een geestelijk gehandicapte jongen achter de kassa stond. "Daar lach ik dan om, maar eigenlijk is het niet om te lachen." Liever had hij gehad dat de klant aan hem gevraagd had waarom hij anders praat.

Andere kijk op de wereld

Tijdens het flyeren voor de sponsorloop heeft Maurits zo veel mogelijk zijn persoonlijke verhaal gedeeld. "Mensen begonnen soms te huilen", vertelt hij. "Als ze mijn verhaal horen, gaan ze op een andere manier naar mij én naar de wereld kijken. Ze begrijpen dat hersenletsel iedereen kan overkomen."

"Maurits is van ver gekomen", vertelt zijn moeder Melinda. Hij kreeg als baby van dertien maanden opeens hoge koorts en moest extreem veel overgeven. De huisarts zei dat het maar een griepje was, maar twee dagen later werd Maurits niet meer wakker, stonden zijn ogen raar en gaf hij in het ziekenhuis geen reactie op de infusen en beademing. 

"Je bent al bezig met de begrafenis"

Melinda ten Hoope, Maurits moeder

De artsen gaven hem een overlevingskans van 50 procent en voorspelden dat hij bij overleving waarschijnlijk niet meer zou kunnen zien en horen. "Je bent al bezig met de begrafenis", vertelt Melinda. Ze had vlak voor Maurits ziekenhuisopname een miskraam gehad. "Ik zei: als ik nu nog een kind verlies, spring ik van het ziekenhuis af."

Tekst gaat verder onder de foto's.

De voorspellingen van de artsen zijn niet uitgekomen. "Maurits is echt een vechter", vertelt zijn trotse moeder. Maurits heeft net zijn vmbo-diploma gehaald, doet een sportopleiding, werkt in een sportwinkel in Amsterdam en loopt stage bij sportschool BuentingSports in Amstelveen. Als onderdeel van zijn stage organiseert hij deze sponsorloop voor de Hersenstichting.

Liefde voor sport

Het gezin heeft veel steun gehad aan de Hersenstichting. De Hersenstichting doet onderzoek, geeft voorlichtingen en organiseert activiteiten om mensen met hersenletsel in de maatschappij te betrekken. Tijdens De Dag van de Hersenstichting voetbalden Maurits en de andere kinderen samen met Edwin van de Sar. "Daar komt die liefde voor sport vandaan", vertelt Maurits.

De sponsorloop is morgen van 10.00 uur tot 11.00 uur, van 14.00 uur tot 15.00 uur en van 17.00 uur tot 18.00 uur. Bij elke ronde rent Maurits het eerste rondje mee, zodat hij daarna de deelnemers bij de sportschool BuentingSport kan ontvangen.

Omdat Maurits dit jaar achttien wordt, heeft hij het streefbedrag op 1.800 euro gezet. Inmiddels is er al bijna 5.000 euro opgehaald. Aanmelden voor de sponsorloop kan hier

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]