Ga naar Content

"Wij hebben straks de enige rijdende Churchill tank op het Europese vasteland"

In Museum Collection 39-45 wordt hard gewerkt aan een uniek project. De vrijwilligers willen vóór de grote herdenking van operatie Market Garden in september een 80 jaar oude tank aan de praat krijgen. Een uniek project waar inmiddels al twee jaar sleutelen in is gaan zitten. Nu de tijd wegtikt neemt de druk steeds meer toe.

Foto: NH Media

"Hij doet het!", klinkt het door de werkplaats van het museum in Winkel. De bovenkant van de tank is helemaal open, de koepel die er bovenop hoort staat op de grond. Voor het eerst sinds de start van de restauratie in oktober 2022 kon de motor worden gestart. Na heel veel uren sleutelen is het grommen van de Engelse Bedford-motor een klinkende overwinning voor de vrijwilligers.

"Dit is een Churchill tank MK7 Crocodile. Die werden uitgerust met een vlammenwerper die 100 meter ver kon komen. Ze werden ingezet om versperringen of Duitse bunkers vrij te maken. Het is één van de vele uitvindingen van de geniale meneer Hobart, die Hobart's Funnies worden genoemd", vertelt Paul Visser van Museum Collection 39-45.

Gunfactor

Het museum had tot twee jaar geleden nog een Priest, een Sherman tank met een groot Howitzer kanon er op. Ook die hadden ze zelf onder handen genomen. "Die hebben we verkocht om, in Engeland, twee Churchill tanks te kunnen kopen. Dat is echt bijzonder. Het is ons als museum gegund door de verkoper. We staan als museum goed bekend in deze wereld. Anders was dit nooit gelukt."

Bekijk hieronder hoe de motor voor het eerst tot leven werd gewekt. De tekst gaat daaronder weer verder.

"Wij hebben straks de enige rijdende Churchill tank op het Europese vasteland" - NH Nieuws

Wat de geschiedenis precies is van de tank is niet duidelijk. Hij komt uit 1944 maar of hij ook echt heeft meegevochten is niet bekend. Dit type heeft voor de Britten wel een belangrijke rol gespeeld. "Al 45 minuten na de start van D-Day stonden de eerste Churchill tanks op het strand. Er liepen er vijf vast. Eén daarvan was de Sandling, ze kregen allemaal namen. Later is deze losgetrokken, opnieuw ingezet en was nog betrokken bij de bevrijding van Den Bosch."

In de video hieronder, rond 1 minuut 38, is een Churchill Crocodile in actie te zien tijdens de strijd rond Den Bosch.

De tekst gaat verder onder de video.

"Wij hebben straks de enige rijdende Churchill tank op het Europese vasteland" - NH Nieuws

Dat de motor het nu doet, wil niet zeggen dat het werk erop zit. Integendeel, er staat druk op de ketel. De tank moet samen met een hele reeks andere voertuigen van het museum mee naar de 80-jarige herdenking van Operatie Market Garden. Bij die operatie werden paratroepers gedropt bij Nijmegen en Arnhem om de belangrijke bruggen daar te veroveren. De tanks die voor versterking moesten zorgen, rukten daarbij vanuit het Zuiden op.

"Toen we begonnen, hadden we alleen de romp. De rest van de spullen zaten er los bij in kratten. Inmiddels hebben we al flink wat gemonteerd maar er moet nog veel gebeuren. We hebben nog maar een week of negen." Net als tijdens de oorlog zal ook deze tank weer een eigen naam krijgen. Voor Paul Visser kan dat er maar één zijn: "We gaan onze tank ook de Sandling noemen, als een soort eerbetoon aan die Churchill tank die vanaf Normandië richting Nederland is gekomen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]