Ga naar Content

Onze Pieter Kok stap verder met ontbijtplankactie (ze liggen nu in zijn achtertuin)

Eindelijk is het zover. Onze radio-presentator Pieter Kok is samen met zijn luisteraars al maanden in de weer om van een omgewaaide beukenboom 250 ontbijtplankjes te maken. De grote planken liggen inmiddels klaar in een houtzaagmolen op de Zaanse Schans, het radioteam gaat te voet en per boot met de planken naar Pieters achtertuin in Westzaan. Daar zal Pieter ze tot 250 plankjes zagen. Zijn vrouw maakt zich inmiddels ernstige zorgen over de berg hout in hun tuin. 

Pieter en de molenaar - Foto: NH Media

Het idee voor de ontbijtplankjes begon toen PWN vorig jaar besloot om duizenden dennenbomen te kappen in de duinen bij Bergen aan Zee. Dat was volgens PWN nodig om de verstuiving op gang te helpen. Die boodschap leidde niet alleen tot een hoop verdriet bij luisteraars van De Ontbijtshow, velen vroegen zich ook af wat er met al dat hout ging gebeuren.

Het bracht Pieter op het idee om van één boom 250 ontbijtplankjes te zagen. "We wilden iets positiefs doen met die omgezaagde bomen." PWN stemde in en gunde NH een omgezaagde den. Bij nader inzien bleek die toch ongeschikt voor ontbijtplankjes, waarna Pieter verder zocht. Toen tijdens storm Poly een oude beukenboom omwaaide wist hij meteen wat te doen: die boom ging in stukken. 

Dat is gelukt. Want de zestien grote planken kunnen na vijf maanden drogen in een houtzaagmolen op de Zaanse Schans eindelijk naar Pieters huis in Westzaan gebracht worden. Pieter en Anne gaan te voet en slepen zo'n acht dikke planken met een karretje voort. Verslaggever Sjoerd en nieuwslezer Frank nemen het overige deel mee op de koolvlet, een oude-Hollands zeilschip. Beide teams kiezen dus een klimaatneutrale weg.  

De gehele tocht live te volgen op NH Radio. Om 6.00 uur is Pieter bij de molen en om 9.00 uur begint de reis naar Westzaan. 

De beukenboom - Foto: NH Media

En dat is niet voor niets. Want, zegt Pieter: "Ik wilde niet zomaar iets doormidden zagen en het snel afmaken. We wilden iets moois maken, met zo min mogelijk uitstoot."

Houtzaagmolen zaagt de beuk

De oude beuk heeft inmiddels al een behoorlijke weg afgelegd. Vijf maanden geleden werd de boom met twee paarden en een Malle Jan, een oud-Hollands vervoersmiddel, naar houtzaagmolen Het Jonge Schaap op de Zaanse Schans gesleept. Hier is de boom op een klimaatneutrale wijze, onder toeziend oog van molenaar Tim Doeves, in zestien planken gezaagd. Daarna moesten de planken vier maanden lang drogen.

Het eindstation is de achtertuin van Pieter. Hier zal hij de grote planken in 250 ontbijtplankjes zagen, schuren en oliën. En hij moet flink doorzagen, want zijn vrouw Esther wil dat het voor 5 juli klaar is. "Zij wil dan in ieder geval dat het netjes is. In mijn ogen is dat een rekbaar begrip maar in haar ogen denk ik niet."

Het hout voor de ontbijtplankjes is droog - Foto: NH Media/ Sjoerd Hilarius

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.