Ga naar Content

Ajax treft Europees oude club van Dusan Tadic en voormalig tegenstander AZ

Ajax treft in de tweede voorronde van de Europa League FK Vojvodina. Bij de Servische tegenstander begon oud-Ajacied Dusan Tadic zijn profloopbaan. Behalve dit feitje duiken we nog verder in op deze opponent van de Amsterdammers.

Foto: AT5

In 2010 maakte Dusan Tadic de stap van FK Vojvodina naar FC Groningen. De oud-aanvoerder van Ajax speelde 107 duels voor de Servische club. Waarbij de toen jonge Tadic 29 maal het doel trof. Verder kwam oud-FC Utrechter Igor Gluščević uit voor deze club.

FK Vojvodina is op dit moment de nummer vier van Servië. Vorig seizoen eindigde de tegenstander van Ajax op 35 punten van kampioen Rode Ster Belgrado. Hetzelfde verschil in punten kende Ajax afgelopen voetbaljaargang met kampioen PSV. Alleen de Amsterdamse ploeg eindigde het seizoen als vijfde.

Nieuwe opzet

Als Ajax dit tweeluik met succes doorkomt, dan wachten de Amsterdammers nog twee voorrondes. Vervolgens belanden 36 clubs in één grote poule. Elk ploeg speelt in deze fase acht wedstrijden. Waarna de bovenste acht clubs zich plaatsen zich voor de achtste finales, net als de winnaars van de play-offs (nummers 9 tot en met 24).

Tekst loopt door onder de foto.

Dusan Tadic bedankt het Ajax-publiek - Foto: Orange Pictures

Twee keer veroverde FK Vojvodina de landstitel. Al is dat alweer een tijdje geleden: 1966 en 1989. Wel veroverde de oud-club van Tadic recent de nationale beker (2020). Verder wist FK Vojvodina de laatste jaren zich regelmatig te plaatsen voor Europees voetbal. Het bereiken van de poulefase voor een Europees toernooi bleek in deze eeuw keer op keer een brug te ver.

AZ in 2016

Al waren de Serviërs in augustus 2016 wel erg dicht bij een plek in de groepsfase, maar ging het in de play-offs mis tegen AZ. Thuis speelden de Alkmaarders 0-0 gelijk en uit won de toenmalige ploeg van John van den Brom met 0-3. Met twee treffers van Stijn Wuytens en Fred Friday.

Tekst loopt door onder de foto.

AZ in augustus 2016 tegen FK Vojvodina - Foto: PRO SHOTS / Ed van de Pol

Van de huidige EK-selectie van Servië staat geen enkele speler onder contract bij FK Vojvodina. Wel kent FK Vojvodina drie A-internationals. Dat zijn Vukan Savicevic (Montenegro), Andrija Radulovic (Montenegro) en Seid Korac (Luxemburg). 

Thuishaven

In de huidige thuishaven van FK Vojvodina zal Ajax niet spelen. Stadion Karadjordje wordt op dit moment verbouwd en daarom wordt uitgeweken naar de TSC Arena in Backa Topola. Dit onderkomen biedt plaats aan 4.500 voetballiefhebbers. 

De Ajacieden beginnen de confrontatie met de Serviërs met een thuiswedstrijd op 25 juli. De return is een week later op 1 augustus.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52