Ga naar Content

Baas boven baas: Haarlemmermeer verwacht stijging afvalheffing van 25 euro door lachgas

Nadat eerder al Uithoorn en Heemstede bekendmaakten dat hun afvalstoffenheffing komend jaar 15 à 20 euro zal stijgen als gevolg van de problemen met lachgascilinders, noemt Haarlemmermeer nu ook een bedrag. Huishoudens moeten uitgaan van een stijging van zo'n 25 à 30 euro.  

Lachgascilinders op grasveldje - Foto: ANP/Sebastiaan Barel

Dat zegt afvalwethouder Mariëtte Sedee vandaag in het NOS Radio 1 Journaal op NPO Radio 1, naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf. "Dat is een substantiële toename van het bedrag dat wij beuren voor de afvalstoffenheffing", zegt Sedee. "Het exacte bedrag is nog niet bekend, maar van 25 à 30 euro kunt u wel uitgaan. Dat is écht een hoog bedrag."

De toename van de afvalstoffenheffing is zo fors omdat het Haarlemmermeer veel geld extra kost om lachgascilinders uit het restafval te halen, voordat het de verbrandingsovens ingaat. Die verbrandingsovens, bijvoorbeeld van het Amsterdams Energie Bedrijf (AEB), zijn in de afgelopen anderhalf jaar geregeld zwaar beschadigd geraakt door ontploffende cilinders. 

"De kosten voor de restafvalverwerking gaan van één miljoen euro naar twee miljoen euro"

Woordvoerder van wethouder Mariette Sedee

Ontploffende cilinders hebben vorig jaar zo'n 65 miljoen euro schade aangericht in verbrandingsovens, berekende de Vereniging Afvalbedrijven.

Eerder werd geprobeerd om cilinders met visuele inspecties en een magneetkraan uit het Haarlemmermeerse restafval te filteren. Die methodes blijken - net als in veel andere gemeenten - onvoldoende betrouwbaar, zegt een woordvoerder van AEB tegen NH. "Er glipten toch nog te veel cilinders doorheen."

Eerst door de shredder

En dus eist AEB ook van Haarlemmermeer dat die gemeente het restafval eerst onschadelijk maakt. In de praktijk betekent dit dat ál het afval eerst door een shredder gaat, een stap die veel extra tijd en geld kost.

Daarvoor wordt een shredder bij het bedrijf Renewi in het Westelijk Havengebied van Amsterdam gebruikt. "Daar wordt het dan uitgeladen, dan wordt het geshredderd, dan wordt het weer ingeladen en dan gaat het naar AEB", zei een woordvoerder van afvalinzamelaar Meerlanden eerder tegen NH. 

Lees ook

De gemeente Haarlemmermeer is door die extra stap twee keer zoveel kwijt. "De kosten van de restafvalverwerking gaan van één miljoen euro naar twee miljoen euro over de hele gemeente."

Ook zonder de problemen met de inzameling van lachgascilinders zijn veel gemeenten geneigd om de afvalstoffenheffing jaarlijks (iets) te verhogen. Zo steeg de afvalstoffenheffing voor een meerpersoonshuishouden in Haarlemmermeer dit jaar met 12 procent (391 euro in 2023 vs. 445 euro in 2024).

Toch is nog niet bekend of er bovenop de 25 à 30 euro nóg een verhoging zal komen, benadrukt de woordvoerder. "Dat wordt nog berekend. Er zitten ook inkomsten in die berekening, omdat het afval door betere scheiding meer grondstoffen oplevert." 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]