Ga naar Content

Boenen en kroelen: Alkmaarse kattenopvang zoekt extra handjes

Stichting Zwerfdier in Alkmaar kan wel wat hulp gebruiken. Er zijn nu zo'n 120 vrijwilligers actief bij het kattenasiel. "Maar zelfs dat zijn er niet genoeg", moet de stichting erkennen. Op dit moment zitten er 89 zwerfkatten in de opvang en die moeten allemaal verzorgd en gesocialiseerd worden, dat kost veel tijd én aandacht.

"Als je ze ziet, denk je gelijk: ach", zegt vrijwilliger Sjoerd Dijkstra vertederd. Bij binnenkomst in het kattenasiel in de Alkmaarse wijk 't Rak-Zuid, is de doordringende geur van katten niet te missen. Maar je vergeet dit snel wanneer ze je kopjes geven en om aandacht te vragen, ervaart mediapartner Streekstad Centraal.

Handjes te kort

Sjoerd is dol op katten: "Ik heb er acht thuis." Al zestien jaar is hij vrijwilliger bij Zwerfdier. "Mijn vrouw klaagt weleens, maar je moet toch iets te doen hebben als je gepensioneerd bent", lacht hij. Het liefst neemt hij alle katten mee naar huis. "Je moet je soms echt inhouden, maar gelukkig krijgen veel al snel een huis. Alleen voor de oudere of zieke katten is dat moeilijker."

Ieder jaar komen er duizenden zwerfkatten in asiels terecht. Ook in Alkmaar zit het vol. "We hebben er nu 89 in de opvang en 60 in ons pension", licht beheerder Denise Meijer toe. En al die katten hebben aandacht en verzorging nodig, en - zeker in de zomervakantie - komen ze handjes te kort. "We hebben zo'n 120 vrijwilligers, maar zelfs dat zijn er niet genoeg."

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Streekstad Centraal

De katten die bij de stichting komen hebben volgens vrijwilliger Wies Rietdijk geluk. "Ze hebben hier genoeg ruimte en kunnen naar buiten." Wies is ook al jaren drie ochtenden in de week bij de opvang te vinden. "Ze voelen als mijn eigen huisdieren." Zorgen dat zij een schoon verblijf hebben, vindt ze het leukst.

Kattenfluisteraars

"Afwassen, de kattenbakken legen, dweilen en voeren. Lekker bezig zijn en tussendoor met de katten kroelen." Als in de ochtend alles gesopt is, komen in de middag de 'kattenfluisteraars'. "Ik heb daar geen geduld voor", erkent Wies lachend. Die vrijwilligers trainen de schuwe straatkatten met snoepjes en laten ze wennen aan contact met mensen.

Dat socialiseren doen ze met een duidelijk doel: zorgen dat de katten zo snel mogelijk een nieuw thuis hebben. Ook al is dat afscheid niet altijd even makkelijk voor Wies. "Aan het begin moest ik daar echt aan wennen. Nu soms nog wel. Mijn favoriet heeft vorige week een plekje gekregen."

Interesse om te helpen met de katten? Meld je dan aan via de website van Stichting Zwerfdier.

Het kattenasiel aan de Klompenmakerstraat - Foto: Google Maps

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]