Ga naar Content

Het is gelukt: Pieters planken van Het Jonge Schaap succesvol naar z'n achtertuin

Hij had het wat onderschat wat er allemaal bij komt kijken, onze presentator Pieter Kok: 250 ontbijtplankjes maken voor NH-luisteraars van een omgewaaide boom uit Westzaan. Vanochtend is een belangrijke horde genomen. Twintig gezaagde en daarna gedroogde planken werden vanaf molen Het Jonge Schaap bij de Zaanse Schans naar het huis van Pieter in Westzaan vervoerd.  

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Dat ging op een bijzondere manier, want de radiomakers van het programma De Ontbijttafel maakten er gelijk een race van. Pieter en Anne gingen te voet met een kar vol hout, Sjoerd en Frank maakten gebruik van een koolvlet, een oud-Hollands zeilschip. Helaas voor hen stond er niet al te veel wind: team Pieter en Anne won met tien minuten verschil. 

Eerst een den, daarna een beuk

Het idee om ontbijtplankjes te maken voor de luisteraars begon toen PWN vorig jaar besloot om duizenden dennenbomen te kappen in de duinen bij Bergen aan Zee. Dat was volgens PWN nodig om de verstuiving op gang te helpen. Die boodschap leidde niet alleen tot een hoop verdriet bij luisteraars van De Ontbijtshow, velen vroegen zich ook af wat er met al dat hout ging gebeuren. 

Het bracht Pieter op het idee om van één boom 250 ontbijtplankjes te zagen. "We wilden iets positiefs doen met die omgezaagde bomen." PWN stemde in en gunde NH een omgezaagde den. Bij nader inzien bleek die toch ongeschikt voor ontbijtplankjes, waarna Pieter verder zocht. Toen tijdens storm Poly een oude beukenboom omwaaide wist hij meteen wat te doen: die boom ging in stukken.

Tekst loopt door onder de foto.

Molenaar Tim Doeves van houtzaagmolen Het Jonge Schaap - Foto: NH

Molenaar Tim Doeves van houtzaagmolen Het Jonge Schaap was bereid het zaagwerk voor z'n rekening te nemen. Daarna hebben de planken een half jaar moeten drogen. "Laatst hebben we ze gemeten en nu waren ze klaar om opgehaald te worden", zegt Tim. Hij is er ook wel blij mee: "We hebben ook een beetje doorgang in de loods hebben, we hebben de ruimte nodig om te kunnen drogen." 

"En nu is het zagen geblazen voor Pieter", zegt Sjoerd grinnikend op de terugweg vanuit de auto. Of hij nog een weekendje komt helpen? "Neuh, het was zijn idee toch? Ik wens 'm veel succes!"

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]