Ga naar Content

Vluchtelingen niet blij met nieuwe noodopvang Opmeer

De groep van 225 vluchtelingen die sinds deze week in Opmeer verblijft, is geschrokken van de nieuwe opvang. "Dit kamp is niet gezond voor ons."

Noodopvang Opmeer - Foto: NH Media

In pyjama fietst een meisje over de betonnen platen van de gloednieuwe noodopvang. Vandaag gaat ze niet naar school. Ze is verkouden en voelt zich niet lekker. Volgens haar moeder komt dit door de nieuwe opvanglocatie, een paviljoen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in een weiland aan de rand van de gemeente Opmeer, waar ze sinds deze week met zo’n 220 anderen verblijven.

Het blauw-witte gebouw, bestaande uit golfplaten units op een betonnen ondergrond, is nog niet af. Aannemers en technici zijn druk bezig om het hele complex operationeel te maken. Maar daar hoor je de bewoners niet over. Het gaat haar meer om hoe het complex er vanbinnen uitziet. “De ruimtes tussen onze kamers en de andere ruimtes zoals de badkamers, wc's en keuken zijn niet overdekt. ’s Ochtends staan we in de regen in de rij voor de wc’s.”

Tekst gaat verder onder de video.

Vluchtelingen niet blij met nieuwe noodopvang Opmeer - NH Nieuws

Voor een van de bewoners, was de situatie aanleiding om zich afgelopen week te melden bij NH. Hij en anderen wilden graag hun verhaal voor de camera doen, maar eenmaal bij de poorten van het hek, durfden ze niet meer. Hun toekomst in Nederland staat op het spel en klagen over de omstandigheden zou hen in problemen kunnen brengen. Zoals een van de vrouwen het verwoordt: “Het COA onthoudt ieder gezicht.”

Van het COA mogen we niet naar binnen, maar op video’s en filmpjes laten bewoners de verschillen zien tussen de vorige locatie in Wervershoof en Opmeer. In Wervershoof is een grote gezellige gemeenschappelijke ruimte te zien met veel tafels en licht. Er zijn planten, banken en ruime gangen naar de afgesloten slaapkamers. In Opmeer is het een stuk kleiner. In twee sobere gemeenschappelijke ruimtes staan enkele stoelen. Ook zouden er te weinig badkamers en wc's zijn. "Dit kamp is niet gezond”, zegt ze. 

Tekst gaat verder onder de foto. 

Noodopvang Opmeer - Foto: NH Media

Vorig jaar trokken het Rode Kruis, vrijwilligersorganisatie Dokters van de Wereld en expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos al aan de bel over de noodopvanglocaties in Nederland. Asielzoekers zouden hier niet de zorg krijgen waar ze recht op hebben. De slechte hygiëne, het gebrek aan privacy, de beperkte toegang tot zorg en het uitzichtloze verblijf hebben een negatieve invloed op zowel de mentale als fysieke gezondheid van de bewoners.

Wennen

Volgens Heleen Slob van het COA zijn er bij het opstarten van een nieuwe noodopvang altijd 'strubbelingen'. Ze erkent dat de faciliteit in Wervershoof anders was dan die in Opmeer. "Dat paviljoen was de verantwoordelijkheid van de gemeente. Het COA heeft de verantwoordelijkheid in Opmeer. Deze noodopvang is van hetzelfde type als we in heel Nederland plaatsen en voldoet aan een plan van eisen."

Tot afgelopen mei werd de opvang van deze 225 asielzoekers geregeld door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Verschillende gemeenten, waaronder Enkhuizen, Avenhorn en Wervershoof hebben de afgelopen twee jaar de groep opgevangen. Sinds deze week heeft het COA de opvang overgenomen met een locatie in Opmeer. 

Daarnaast benadrukt Slob dat bewoners altijd even moeten wennen op een nieuwe plek. "Deze mensen zijn al heel vaak verhuisd en verliezen nu opnieuw de regie over hun leven. Pas na vier à zes weken zullen zij een beetje landen op de nieuwe locatie."

Burgemeester

Assen, Woerden, Ter Apel, Wervershoof en Opmeer, somt een van de bewoners op. In een klein jaar heeft ze met haar drie kinderen verschillende opvanglocaties gezien. “In Wervershoof kwam de burgemeester soms langs. Op de laatste dag kwam hij ook afscheid nemen. We voelden ons welkom. Hier vraag ik me af: willen de mensen ons hier wel?”

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.