Ga naar Content

Familie Hoogland bezocht met drie kinderen al veertig landen; nu beginnen ze aan tweede wereldreis

Waar bij sommigen de nekharen overeind gaan staan bij het idee om met drie jonge kinderen op wereldreis te gaan, kan de Heemskerkse familie Hoogland niet wachten tot hun tweede grote avontuur deze zomer begint. Kinderen krijgen, heeft hun reislust nooit in de weg gestaan; integendeel: "We zijn alleen maar meer gaan reizen."

De familie Hoogland, bestaande uit moeder Sanne (34), vader Arjan (36) en hun kinderen Colin (9), Ivy (6) en Riff (4), begon hun wereldreis in de zomer van 2022. Nu zijn ze voor even thuis in Heemskerk, maar de onrust neemt alweer toe. Dus deze zomer vertrekken ze voor hun tweede lange reis naar Bali, om vervolgens te zien waar de wind hen brengt.

Familie Hoogland in Vietnam - Foto: NH Media

In 2013 maakten Sanne en Arjan voor het eerst een verre reis, naar Amerika. "Dat voelde echt als een avontuur. Een andere valuta, taal en cultuur. We dachten echt: 'wat is dit gaaf'."

Er volgden meerdere verre reizen en de komst van hun kinderen weerhield hen er niet van om te blijven reizen. "Toen onze dochter elf maanden was, gingen we naar Kaapverdië. En dan niet naar het toeristische gedeelte. In mijn hoofd is een dagje Efteling met kinderen net zo'n onderneming als een dag in het vliegtuig."

"Dat de toekomst heel onzeker is, is voor ons de reden om nu te reizen"

Sanne Hoogland

Maar niet iedereen ziet het zo. "Mensen om ons heen zeiden vaak: 'Nou, Europa heeft toch ook mooie plekken? Moet je nou zo ver?' Dat is natuurlijk ook zo, maar alles heeft toch enigszins dezelfde vibe en is niet te vergelijken met de ervaring van een compleet andere cultuur."

Nu of nooit

De droom om ooit een wereldreis te maken spookten door hun hoofd. Maar met het idee van 'dat komt later wel' waren ze klaar toen de coronapandemie uitbrak. "Onze jongste heeft een geestelijke beperking. Dat de toekomst heel onzeker is, is voor ons de reden om nu te reizen."

De knoop werd doorgehakt. Sanne zegde haar baan als basisschoollerares op en Arjan zijn baan als directeur bij een administratiekantoor. Bepakt en bezakt met kleding voor een week en een backpack vol speelgoed stapte het gezin in de zomer van 2022 in de Airbus A380 om op avontuur te gaan.

"Juist die rust en de ruimte om dat in je bubbeltje te doen, was heerlijk"

Sanne Hoogland

Bubbel

Gedurende de reis gaf Sanne de kinderen zelf les. "Twee à drie keer per week plande ik een schoolmoment in van een aantal uurtjes. Sommige dingen voegde ik samen, schrapte ik of gingen versneld. Doordat het één-op-één is, kon ik echt maatwerk leveren."

Het gezin genoot van de rustige bubbel waarin ze leefden. "Het verblijven op een andere plek en de 'gewone' dingen doen, zoals even naar de supermarkt gaan, knutselspullen kopen, fruit halen en smoothies maken. Juist die rust en de ruimte om dat in je bubbeltje te doen, was heerlijk. In Nederland komt dat er niet van. Dan is de agenda altijd vol, daar is het echt leeg."

"Kinderen dwingen je om anders over dingen na te denken"

Sanne Hoogland

Naast genieten van de kleine dingen samen, heeft het gezin ook de meest prachtige dingen gezien. "We hebben een cruise gedaan door Halong Bay, dat is zo'n mooie natuur. En Brazilië vond ik ook geweldig! Ik denk dat ik in mijn vorig leven Zuid-Amerikaans ben geweest", zegt Sanne lachend.

Unicorn-café

De kinderen daarentegen hebben weer andere hoogtepunten. "Dan komen ze met: 'Oh ja, ik weet nog dat ik daar van de glijbaan was gegaan, of dat ik jarig was en we naar het Unicorn-café gingen'. Dan denk ik: je hebt de olifanten naast je auto zien lopen. Maar het is juist zo mooi hoe kinderen anders naar dingen kijken."

Tekst gaat verder onder de foto.

Dochter Ivy in unicorn-café in Bangkok - Foto: NH Media

Volgens Sanne is dat een verrijking en juist het mooie aan reizen met jonge kinderen. "Ze hebben zo'n andere belevingswereld en zien dingen die jij soms niet ziet. Waarom is dit? Wat is dat? Ze stellen vragen over dingen waar je zelf niet zo bij stilstaat. Dat kan gaan over een cultuurverschil of een arm/rijk-situatie. Kinderen dwingen je om anders over dingen na te denken en dat is heel leerzaam."

Nieuwe plannen

Bij terugkomst in Nederland snakte de familie al gauw weer naar de intieme bubbel waar ze zo van genoten hadden. De Nederlandse klaagmentaliteit en de volle agenda's werden snel weer eigen gemaakt. Waardoor de plannen om hieraan te ontsnappen en de bubbel in te kruipen snel werden gesmeed. "We waren gewoon de beste versie van onszelf ergens daar op reis."

Ze gingen het weer doen, maar wel een beetje anders. "De eerste keer hadden we vermogen vrijgemaakt vanuit de hypotheek. Voor de volgende reis werken mijn man en ik eerst remote, en hopelijk kunnen we daar nog een tijdje van doorreizen. Daarnaast verhuren we ons huis via Airbnb en gaan de kinderen naar een internationale school.

"Ik heb in heel Azië nog nooit iemand met een beperking gezien, en dat vind ik een heftige gedachte"

Sanne Hoogland

Met geld smijten

Of ze Nederland voorgoed zouden omruilen voor het leven in het buitenland, daar durft Sanne geen antwoord op te geven. "Ik denk er wel over, maar als ik denk aan de langetermijn voor de kinderen, bijvoorbeeld als ze willen studeren, dan is Nederland goed geregeld.

We weten niet wat voor zorg de jongste later nodig heeft. Het is fijn dat alle faciliteiten daarvoor in Nederland beschikbaar zijn. Ik heb in heel Azië nog nooit iemand met een beperking gezien, en dat vind ik een heftige gedachte."

Er echt over nadenken doen ze daarom niet. "Dan krijg ik het gevoel dat ik een beslissing moet nemen, dat wil ik nog niet. Ik wil gewoon per fase kijken wat goed voelt. Onze volgende reis is nu gepland voor een jaar, anderhalf jaar of misschien zelfs twee. Dat hangt ervan af hoe snel we met geld smijten," zegt ze lachend.

Benieuwd naar meer vakantiekiekjes van de familie Hoogland? Meld je dan nu aan voor ons gratis WhatsApp-kanaal! We houden je dagelijks op de hoogte van onze verhalen en delen er exclusieve content met jou.

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]