Ga naar Content

Bewoonster De Westeinder sleept nieuwe campingbaas voor rechter: hoe zit het ook alweer?

Een bewoonster van de camping De Westeinder en de nieuwe parkeigenaar Kleen Estate staan vanochtend in de Haarlemse rechtbank tegenover elkaar. De vrouw eist dat Kleen Estate de afsluiting van water en elektra ongedaan maakt én haar een schadevergoeding betaalt. Maar er speelt veel meer op de Rijsenhoutse camping. NH zet de gebeurtenissen van afgelopen half jaar op een rij.

Bewoner De Westeinder en campingbaas tegenover elkaar voor rechter - Foto: NH Media/Gemeente Haarlemmermeer

In het kort geding dat vanochtend om 9.00 uur begint, staat dus één conflict centraal, maar de bewoonster is lang niet de enige met kopzorgen. Sinds de nieuwe eigenaar bekend heeft gemaakt welke plannen hij met de camping heeft, is de spanning op de camping om te snijden.

Januari 2024

Als permanente bewoners van De Westeinder begin dit jaar ontdekken dat de camping is verkocht aan een ontwikkelaar, slaat de schrik hen om het hart. Als ze de eigenaar googelen, blijkt namelijk dat hij vaker gedateerde campings en vakantieparken opkoopt om er moderne resorts met luxe chalets van te maken. Vooral permanente bewoners van de camping, voor wie de staplaats op de camping vaak een laatste strohalm is op de krappe woningmarkt, vrezen voor hun stekkie, zo vertelden ze voor de camera van NH.

Lees verder onder de video

Campingbewoners willen niet weg - NH Nieuws

Februari 2024

Nieuwe eigenaar Kleen Estate laat recreanten én bewoners van Camping Westeinder in een brief weten dat ze uiterlijk eind september hun biezen moeten pakken. Sterker nog: ook wie (recent) zelf op een staplaats een chalet heeft gebouwd, moet die afbreken en de staplaats na de zomer leeg opleveren.

En inderdaad: Kleen Estate laat in dezelfde brief weten dat De Westeinder in maximaal twee jaar wordt omgetoverd in een modern en duurzaam vakantiepark dat 'aan de hoogste standaarden voldoet'. In 2026 zijn de huurders weer welkom op het park, aldus de ontwikkelaar: "Wij kijken ernaar uit om u opnieuw te verwelkomen op ons vernieuwde recreatiepark."

Lees ook

Als de nieuwe eigenaren NH enkele dagen later een rondleiding over het terrein geven, benoemen ze wat er aan de - volgens hen verpauperde en verloederde - camping schort. "Qua brandveiligheid en elektra wonen veel van de mensen op het terrein hier absoluut niet veilig."

Meerdere bewoners deden tijdens en rond het bezoek hun beklag over de nieuwe eigenaren. Die zouden problemen maken van zaken die nooit een probleem waren geweest, hen treiteren en zelfs wegpesten. 

Maar ook de nieuwe eigenaren hadden geen goed woord over voor sommige bewoners. "...dat onze collega bijvoorbeeld op z'n hoofd is geslagen gaat alle perken te buiten. Wij gaan ook niet meer met plezier naar het terrein toe."

Lees verder onder de video

De bewoners van de camping en de nieuwe eigenaren staan lijnrecht tegenover elkaar - NH Nieuws

Burgemeester Marianne Schuurmans riep de huurders én de nieuwe eigenaar op dat ze zich 'echt moeten inhouden'. "Want als de emoties zo hoog oplopen gaat het mis." Naar aanleiding van die incidenten liet de nieuwe eigenaar camera's ophangen en besloot de gemeente tot tevredenheid van de bewoners vaker handhavers op het park te laten patrouilleren

Stichting

Om de belangen van de bewoners zo goed mogelijk te verdedigen, werd rond die tijd de Stichting Belangen Camping De Westeinder (SBCDW) in het leven geroepen. Ook de vrouw die vandaag in de rechtbank tegenover Kleen Estate staat, heeft een rol in die stichting. Kleen Estate heeft haar huur per direct opgezegd en haar nutsvoorzieningen afgesloten omdat ze zich schuldig zou maken aan opruiing, zo claimt ze. 

Maart 2024

Naar aanleiding van de onrust besloot Klaas Kleen van Kleen Estate in maart de gemeenteraad van Haarlemmermeer toe te spreken. Hij vertelde toen dat zo'n dertig à veertig bewoners akkoord waren gaan met de opzegging van het contract. Ook vertelde hij oog te hebben voor het maatschappelijke probleem dat door de plannen was ontstaan. 

Hij beloofde met SBCDW te zullen zoeken naar oplossingen voor de permanente bewoners die niet zomaar kunnen uitwijken naar andere woonruimte. "Hoe kunnen we die verder helpen?" vroeg hij zich hardop af.  "Voor ons is dat net zo moeilijk als voor jullie", sprak hij de gemeenteraad toe. 

Of de gesprekken met de stichting ergens toe hebben geleid, is niet bekend. Wel wordt op de Facebook-pagina van de stichting duidelijk dat een groep bewoners absoluut niet wil wijken. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]