Ga naar Content

Geen wijn of bier, Menno is de eerste sake-sommelier van Nederland

Menno Tol uit Egmond aan Zee is de eerste én enige Master Sake Sommelier in Nederland. Door zijn liefde voor Japan, gastronomie en wijn kwam hij via zijn stageadres in aanraking met sake, Japanse rijstwijn. Hij werkt nu in Hokkai Kitchen in IJmuiden, waar ze hun eigen soorten sake importeren. 

Master in Japanse rijstwijn - NH Nieuws

"De fascinatie en interesse begonnen eigenlijk al in mijn jeugd", vertelt Menno Tol. Hij is geboren in Egmond aan Zee en judode daar van kleins af aan. Hoewel hij toen nog niet bezig was met wijn of alcohol, kwam daar toen hij ouder werd verandering in. "Vanaf mijn achttiende ging het mis", zegt Menno lachend. 

"Egmond is heel dorps en de verschillende wijnen die je in de kroeg of in de stad kon bestellen stelde niet echt veel voor. Ik ben een verwende drinker", zegt Menno. Toen hij tijdens zijn opleiding op zoek was naar een stageplaats kwam hij uit bij het Okura Hotel in Amsterdam. "Daar kwam in voor het eerst in contact met de verschillende sakewijnen en zo groeide mijn liefde voor Japan alleen nog maar meer."

"Nadat ik een tijdje de opleiding tot 'gewoon' sommelier had afgerond, was ik eigenlijk op zoek naar wat nieuws. Ik vond dat het tijd was voor iets anders en zo ben ik de wereld van de sake ingerold. Ook omdat in Nederland sake nog niet echt bekend was." Daar moet volgens Menno verandering in komen.

"Sakewijn is veel verfijnder dan de wijn die we in Nederland gewend zijn"

Menno Tol, eerste sake sommelier van Nederland

Volgens hem is Japanse sake echt een op zichzelf staand iets. "Dit soort wijn is veel verfijnder en de eerste keer dat ik het dronk, was ik echt verrast." Sinds een jaar werkt Menno bij Hokkai Kitchen in IJmuiden.

"Tijdens mijn stage heb ik de chef maar een paar keer gezien omdat hij toen hier bij Hokkai Kitchen ging werken. We hebben altijd contact gehouden en na ongeveer negen jaar in het Okura Hotel gewerkt te hebben heb ik ook de oversteek gemaakt."

Menno geeft aan helemaal op zijn plek te zitten in IJmuiden. "We importeren onze eigen sake en Japanse rijst. Daarnaast mag ik over ongeveer anderhalve maand met de Japanse overheid naar Japan om daar te kijken bij andere sakebrouwerijen om nieuwe sake te importeren."

"Japanners zijn altijd al erg trots geweest op hun eigen cultuur en daarom vinden ze het erg mooi dat wij de sakewijnen importeren om zo ook de Nederlanders kennis te laten maken met hun cultuur", legt Menno uit. "En dat er dan ergens op een industrieterrein in Nederland een restaurant zit dat sakewijn schenkt, vinden ze al helemaal bijzonder. Ik vind het dan ook heel gaaf dat we zijn uitgenodigd voor de reis."

Toekomstplannen

"Als ik in de toekomst in Amsterdam een eigen sakebrouwerij kan beginnen zou dat al helemaal mooi zijn. Dat is nog wel een dingetje dat hoog op mijn bucketlist staat. We zetten daarmee de sakewijn in Nederland echt op de kaart, en het zou ook de eerste sakebrouwerij in Nederland zijn."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]