Ga naar Content

Frankrijk-experts Stijn Spierings en Kees Kist geloven in Oranje

Nog even en dan trappen Nederland en Frankrijk af voor de tweede groepswedstrijd op het EK. Les Bleus geldt als één van de favorieten voor de eindoverwinning. Toch geloven Frankrijk-experts Stijn Spierings en Kees Kist dat Oranje kan stunten. 

Stijn Spierings & Kees Kist - Foto: PRO SHOTS

"De Fransen zijn niet zo bezig met Nederland", vertelt Stijn Spierings. De Alkmaarder speelt alweer vier jaar in Ligue 1 en vindt de Fransen vooral heel chauvinistisch. "Ze kijken liever naar hoe goed ze zelf zijn. In de media wordt hooguit gesproken over Memphis Depay en Xavi Simons, omdat zij in de Franse competitie hebben gespeeld."

Aanpassen

Dat chauvinisme herkent Kees Kist wel. De oud-spits van AZ en het Nederlands elftal heeft de Franse clubs Paris Saint Germain en Mulhouse op zijn cv staan. "Toen ik in 1982 naar Parijs vertrok, sprak ik geen Frans. Op de club gaven ze aan dat ik de taal moest leren en me moest aanpassen. Het was echt niet zo dat ze Engels met me spraken. Eigenlijk begreep ik dat ook wel weer, de Fransen zijn gewoon gek op hun eigen land."

Tekst loopt door onder de foto.

Kees Kist in Parijs met zijn gouden schoen - Foto: PRO SHOTS

In de periode van 1975 - 1980 speelde Kist 21 keer voor het Nederlands elftal en trof in die duels vier keer het doel. "Wedstrijden van het Nederlands elftal zijn voor mij enorm speciaal. Ik zit dan in oranje shirt voor de tv en sta op wanneer het volkslied wordt gespeeld. Het doet me denken aan vroeger. Het zijn extra speciale wedstrijden."

"Onze verdediging is zo goed en dat is echt cruciaal"

Stijn Spierings

Spierings kwam meerdere keren uit voor Nederlandse jeugdteams. In die periode debuteerde hij ook op zijn achttiende voor AZ. In februari 2015 tegen het PSV van de huidige internationals Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. Zelf kon Spierings vorige zomer ook naar PSV, maar hij koos uiteindelijk voor Lens. 

Tekst loopt door onder de foto.

Toulouse-speler Stijn Spierings met de Franse Cup - Foto: Orange Pictures

Een groot succes werd het niet in de Franse hoofdstad, want na vier wedstrijden liet hij zich verhuren aan zijn oude club Toulouse. "Binnenkort moet ik terug naar Lens en gaan we kijken naar een oplossing."

"In mijn tijd bij PSG kwamen spelers gewoon aan wanneer ze er zin in hadden"

Kees Kist

"Normaal gesproken is Frankrijk beter dan dit Nederland", is de mening van Spierings. "Les Bleus beschikt over vele sterren van grote clubs, maar ik heb een goed gevoel over dit Oranje. Onze verdediging is zo goed en dat is echt cruciaal. Als Memphis en Simons ook nog eens in vorm raken, dan kunnen we echt verrassen."

Tekst loopt door onder de foto.

Xavi Simons - Foto: PRO SHOTS / Zuma Press

Waar Spierings veel verwacht van Simons, is Kist een stuk minder te spreken over de 21-jarige geboren Amsterdammer. "De voetbalkwaliteiten van Simons staan buiten kijf, maar ik vind zijn gedrag verschrikkelijk. Dat gejank de hele tijd, speel gewoon met een lach. Ik zou daarom ook Jeremie Frimpong op zijn plek zetten."

Instelling

Of de twee opponenten van vanavond nog wat van elkaar kunnen leren, daar hebben beide heren wel een duidelijke mening over. Met een lach draait Spierings er niet omheen. "Ik vind dat de Fransen wel wat van ons mogen leren, door zich meer open te stellen voor anderen. Andersom hoeven wij weinig van de Fransen te leren." 

Ook Kist is trots op de Nederlandse mentaliteit. "In mijn tijd bij PSG kwamen spelers gewoon aan wanneer ze er zin in hadden. Dan stond je op het trainingsveld en dan druppelden er nog drie binnen. Heel anders dan bij AZ, dan kon je geen minuut te laat komen."

Over de uitslag is het duo het eensgezind. "Wij gaan winnen. Met 2-1 en Memphis wordt de grote man."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52