Ga naar Content

Al tien jaar herdenken nabestaanden hun geliefden bij de Vlinderrots

De Vlinderrots in Hoorn bestaat tien jaar. Vandaag kwamen enkele tientallen nabestaanden bij elkaar om bloemen neer te leggen bij het monument. Op de rots, geplaatst in het Noorderplantsoen pal tegenover het treinstation, zijn zevenendertig vlinders met daarop namen terug te vinden. Allemaal van Noord-Hollanders die met geweld om het leven zijn gebracht. 

Ter ere van het tienjarig jubileum van de vlinderrots komen nabestaanden bij elkaar - NH Nieuws

Tegen het middaguur arriveren de eerste nabestaanden bij het monument. Er wordt geknuffeld, gelachen en hier en daar een traan weggepinkt. "Elke keer zie je nieuwe gezichten", vertelt Bibi Bookholt die bijna tien jaar geleden haar halfzus Mariska verloor. "En dat is eigenlijk wat je niet wil. Dat betekent dat er namen bijgekomen zijn en dat er nog steeds mensen door geweld om het leven komen." 

Statement tegen geweld

Een statement tegen geweld, dat is de oorspronkelijke bedoeling van de Vlinderrots. Maar in de loop der tijd heeft het monument ook een sociale functie gekregen. 

"Het heeft een grote rol ingenomen bij de nabestaanden, dat hebben we heel sterk gemerkt toen de rots vernield was", memoreert initiatiefnemer van het monument Wanda Beemsterboer. "Er was zo'n gemeenschapszin, mensen begonnen geld in te zamelen. Toen voelden we: de rots betekent iets."  

Aangezien de rots inmiddels bijna volledig bedekt is met vlinders, is besloten geen nieuwe namen meer toe te voegen aan het monument. "Helaas hebben we nog wel de vraag van mensen gekregen of er nog een plekje vrij was", vertelt Beemsterboer. "Dus de geweldplegingen gaan door." 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]