Ga naar Content
Twee mannen staan binnen in een kamer met wazige mensen en kunstwerken op de achtergrond. De man rechts draagt een militair uniform en de man links draagt een bril en een pak. Ze kijken allebei in dezelfde richting en lijken gefocust.
Haarlem

Drukbezochte Veteranendag Haarlem smaakt naar meer

22 juni 2024, 15.15 uur
Door: Rob Wtenweerde · Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Tientallen Haarlemse veteranen waren vrijdagmiddag te gast in de historische Gravenzaal van het stadhuis. Ze luisterden ademloos naar toespraken van onder meer burgemeester Wienen en voorzitter Jesper van Geldorp van het Veteranencomité Haarlem.

De opkomst was opvallend hoog, nadat de belangstelling voor de Haarlemse veteranen de afgelopen jaren een beetje was ingezakt. Met onder andere luitenant-kolonel buiten dienst Edwin Schaaf als drijvende kracht is het veteranencomité in de Spaarnestad nu weer nieuw leven ingeblazen. 

Rijen medailles

Verschillende generaties veteranen waren aanwezig. Sommigen in uniform, anderen strak in pak. En bijna allemaal met flinke rijen medailles en andere onderscheidingen op de borst. Burgemeester Wienen benadrukte het feit dat hij voor een groep mannen en vrouwen stond, die tijdens missies in het buitenland onze vrijheid en vrede met gevaar voor eigen leven hebben verdedigd.

Wienen en voorzitter Van Geldorp onthulden ook een vlag met het nieuwe logo van de Haarlemse veteranen. 

Tekst loopt door onder de foto.

Onthulling logo Veteranen Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Jong en oud waren vertegenwoordigd. Ze waren op missie van Nieuw-Guinea tot Afghanistan. Een veteraan is niet per definitie op hoge leeftijd. Iedere militair die op een buitenlandse missie is geweest, is in principe een veteraan. Ook als ze pas 25 jaar oud zijn en nog bij het leger werken.

Naar schatting wonen er in Haarlem ongeveer 400 veteranen. Het is de missie van Edwin Schaaf om zoveel mogelijk van die veteranen met elkaar in contact te brengen. "We hebben veel kameraadschap, je ziet dat veteranen snel klikken met elkaar", zegt Schaaf. "Ik wil veteranen uit Haarlem ook de kans bieden om over hun ervaringen te praten. Dat kan ook over PTSS (posttraumatische stressstoornis, red.) gaan."

Tekst loopt door onder de foto.

Veteranendag Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Een van de veteranen - een boom van een kerel - vertelt wat meer over PTSS. "Ik ben op meerdere missies geweest. De laatste was in Afghanistan. Daar ging voor mij het licht uit."

Nederlandse militairen waren bijna twintig jaar actief in de Afghaanse provincies Uruzgan en Kunduz. De Haarlemmer keerde na zijn missie terug met forse psychische problemen. Maar met een grote lach voegt hij eraan toe dat hij zijn leven na zeven jaar intensieve therapie en hard werken aan zijn maatschappelijke carrière weer op de rails heeft. Ook dankzij het contact met andere veteranen.

Tekst loopt door onder de foto

Veteranendag Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Edwin Schaaf is erg tevreden over de bijeenkomst van vrijdag. "Het was een mooie en waardige bijeenkomst. Goede opkomst en voor mijn gevoel een zeer positieve sfeer bij zowel jong als oud. Ik ben uitermate tevreden."

80 jaar vrijheid

Omdat het nieuwe veteranencomité in Haarlem pas kort aan de slag is, was de lokale Veteranendag nog wat bescheiden in opzet. Volgend jaar willen ze het groter aanpakken, zegt Schaaf: "Dit jaar is het te kort dag, maar volgend jaar vieren we 80 jaar vrijheid. Dan willen we ook de Haarlemse burgers betrekken bij de viering van die dag."

Maar eerst is het tijd voor de Nederlandse Veteranendag, op zaterdag 29 juni in Den Haag.

Veteranendag Haarlem: rijen medailles - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]