Ga naar Content

Kleine Jan was de honderdduizendste Hilversummer, maar waar is hij gebleven?

Het was zesenzestig jaar geleden groot nieuws: de geboorte van Kleine Jan, de honderdduizendste Hilversummer. Zes herauten stonden klaar om het nieuws door de stad te brengen, burgemeester Boot deed een officiële aankondiging op het bordes van het raadhuis en alle schooljeugd kreeg een ijsje en mocht naar huis. Maar waar is Kleine Jan gebleven?

Kleine Jan was de honderdduizendse Hilversummer - NH Nieuws

Kleine Jan wordt geboren om 24 april 1958 als honderdduizendste Hilversummer. Een dag later, om precies negen uur 's ochtends wordt hij ingeschreven door de toen 34-jarige vader, H. Geers. 

Het nieuws gaat letterlijk de wereld over. Burgemeester Boot deelt het nieuws niet alleen via de Nederlandse omroepen, maar hij is zelfs via de Wereldomroep in het Spaans en Engels te horen. Boot zegt in zijn radiotoespraak dat de geboorte van de 100.000ste inwoner van grote betekenis is voor Hilversum.

Wat er van Kleine Jan geworden is, is nog een raadsel. Jan moet nu 66 jaar zijn. Voor zover bekend woont hij niet meer in Hilversum.

Ben of ken jij Kleine Jan?

Ben of ken jij Kleine Jan? Laat het onze redactie weten door een mailtje te sturen naar [email protected].

Feest nog altijd zichtbaar

Van de feestelijke gebeurtenis van toen is vandaag de dag nog altijd iets te zien in Hilversum.  De geboorte van Kleine Jan bracht namelijk een groter geschenk voor de stad: een carillon voor het raadhuis. Dat was toen een grote wens. 

Toen Dudok het stadhuis tekende had de toren dichte gevelvlakken, maar een bakker uit de Langestraat vond dat daar absoluut een klokkentoren van moest worden gemaakt. Dudok veranderde zijn plan, maar voor de klokken was geen geld. Spaarpotjes van de gemeente voor dure klokken kwamen en gingen, maar er kwam maar geen carillon.

Grote inzamelingsactie

Bedrijven en burgers zamelden uiteindelijk het geld in voor een heuse klokkentoren op het Hilversumse raadhuis. In 1958, een paar maanden na de geboorte van kleine Jan Geers was het zover. In mei van dat jaar werden de eerste drie klokken gegoten bij de bekende klokkengieter Eysbouts in het Noord-Brabantse Asten. 

'In het tiende regeringsjaar van Hare Majesteit Koningin Juliana steeg het inwonertal van Hilversum tot 100.000. Aan dit heuglijke feit en offervaardige burgerzin danken wij ons bestaan', luidt de tekst op de grootste van de 47 klokken.

Hilversum krijgt zijn klokkenspel, de ouders van Jan een rentespaarbrief van 100 gulden.

600 jaar Hilversum

Voor de viering van 600 jaar Hilversum dook Beeld & Geluid de archieven in op zoek naar bijzondere beelden over de mediastad. Het komende jaar, elke maandag om de twee weken, laat NH Gooi online en op televisie deze bijzondere beelden zien. Zo zijn er beelden van de opening van de Beatrixtunnel in 1938, maar ook beelden van de bevrijding, het jubilerende radioprogramma Kleutertje Luister en de start van de Wisseloord Studio's.

De geschiedenis van Hilversum is tot het einde van het feestjaar 2024 gratis te bekijken in de lounge van Beeld & Geluid.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Gooise streekredactie

Meer nieuws uit 't Gooi?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]