Ga naar Content

Negatief zwemadvies Dorregeest wordt genegeerd: Gezinnen checken waterkwaliteit niet

Met een zomerse dag is recreatiegebied Dorregeest een geliefde locatie voor gezinnen met jonge kinderen. Het water is alleen wel gevoelig voor blauwalg en E. coli-bacteriën, die maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Daarom kent de badplaats een 'negatief zwemadvies'. Maar wordt het zwemadvies wel nageleefd? 

Shannon, Kelly en Melissa genieten met hun kinderen van het zonnige weer bij Dorregeest - Foto: NH Media

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom jonge gezinnen graag een dagje doorbrengen bij recreatiegebied Dorregeest. Het is overzichtelijk, de parkeerplaats is dichtbij, er is een speeltuin, je kan in het gras liggen en er is water om in te spelen.

Voor de Heemskerkse moeders Shannon, Kelly en Melissa zijn dit de perfecte ingrediënten voor een ontspannen dagje zon. "De kinderen vinden het hier geweldig en het is fijn om lekker op het gras te liggen. Dat waarderen onze mannen ook, hoewel ze er vandaag niet bij zijn."

"Nee, we checken de waterkwaliteit niet"

Kelly

Bij zomerse temperaturen, zoals vandaag, is de keuze voor Dorregeest dus snel gemaakt. Maar wordt de waterkwaliteit nog gecheckt? "Nee, nooit. Erg hè? Heel eerlijk, we kijken er nooit naar", zegt Kelly.

"Waar kan je last van krijgen?", vraagt Shannon. "Darmklachten? Nou, in het ergste geval is dat vervelend." "We lijken wel loedermoeders", grapt Kelly. "We hebben worteltjes en aardbeien bij ons, maar nee, we checken de waterkwaliteit niet."

Wel of niet zwemmen?

De dames zijn niet de enigen, want Roda, die verderop met haar dochtertje ligt, houdt zwemwater.nl ook niet altijd in acht. "Vorig jaar zaten we hier op de camping, toen zag je de groenige alg over het wateroppervlak drijven en wist je: hier kun je niet zwemmen. Je wílde er zelf niet eens in zwemmen."

"Ik ben er met mijn voeten ingegaan, maar wil het altijd even checken voor mijn dochter"

Laura

Nu het vroeg in het seizoen is en de kans op algvorming een stuk lager is, ging ze er vanuit dat het wel kon, omdat het water er goed uitzag. Maar haar buurvrouw Laura dacht daar anders over.

Voordat Laura naar het water ging, had ze de site zwemwater.nl nog even geraadpleegd. "Negatief zwemadvies, dus niet zwemmen toch? Ik ben er met mijn voeten ingegaan, maar wil het altijd even checken voor mijn dochter."

Nog niets te vrezen 

Momenteel kan je nog prima een duik nemen in het water. De kwaliteitsklasse 'Negatief zwemadvies' zegt namelijk niet zoveel over de huidige kwaliteit van het water.

Waterkwaliteit

Voordat het zwemseizoen begint, wordt voor iedere zwemlocatie de kwaliteitsklasse voor het komende jaar vastgesteld. Deze klasse geeft inzicht in de gemiddelde waterkwaliteit van de betreffende zwemplek. De beoordeling is gebaseerd op meetgegevens van de afgelopen vier seizoenen en hoeft dus niet overeen te komen met de actuele waterwaarden.

Dit geldt momenteel ook voor het zwemwater bij Dorregeest, waar eens in de twee weken metingen plaatsvinden. Op dit moment zijn de gemeten waarden van blauwalg en E. coli ruim onder de grenswaarden, dus het water is veilig.

Het is echter altijd aan te raden om de actuele waterkwaliteit te controleren, want dit kan snel veranderen. Als de huidige waterkwaliteit slecht is, wordt dit ook aangegeven op de borden bij Dorregeest.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]