Ga naar Content

Erik en Khaled brengen met de 'Brillenbus' zicht en gelijke kansen naar basisscholen

Niet goed mee kunnen doen in de les omdat je het bord niet goed kunt zien – voor sommige basisschoolleerlingen is dit dagelijkse realiteit. Vaak wordt het probleem niet opgemerkt, of is er simpelweg geen geld voor een bril of lenzen. Erik van Halewijn en Khaled Tamimy willen met hun project de Brillenbus zorgen voor gelijke kansen op scholen, zodat elk kind goed kan zien.

Erik en Khaled vragen met de Brillenbus aandacht voor kansenongelijkheid op het gebied van zicht op basisscholen - Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

"De meeste mensen kennen het initiatief de poetsbus voor tandverzorging, maar er is eigenlijk niet iets voor het zicht van kinderen", begint Erik van Halewijn, een van de initiatiefnemers van de Brillenbus. "Terwijl zicht ook echt extra aandacht verdient."

Het idee van de Brillenbus is begonnen toen Erik tijdens zijn werk als begeleider bij naschoolse activiteiten merkte dat sommige kinderen niet goed mee konden doen. "Ze zaten met gespleten ogen naar het bord te kijken en konden niet lezen wat er stond", vertelt hij.

Uit onderzoek van het tweetal blijkt dat leerlingen die wel een bril nodig hebben er vaak om twee redenen geen hebben. "In sommige gevallen zijn de kosten van een bril niet te betalen binnen een gezin", leggen ze uit. "Daarnaast is er ook het feit dat zowel de kinderen als hun ouders niet weten dat ze een bril nodig hebben. Daar moet verandering in komen en daarom zijn we begonnen met deze pilot", stelt Erik.

Stappenplan

Al hebben ze nog geen echte bus, toch gaat Erik, samen met zijn collega Khaled Tamimy, langs bij verschillende basisscholen in Heerhugowaard om daar te meten hoe het gesteld is met het zich van de leerlingen. 

"Vandaag testen we groep drie van basisschool De Vaart", vertelt Khaled. "Dat doen we aan de hand van een aantal stappen. Allereerst vragen we de ouders vooraf een vragenlijst in te vullen over het zicht van hun kind. Daarna volgt de klassieke test waarbij de kinderen letters moeten lezen. Hiervoor werken wij samen met onze oogspecialist Dylan van Ewijck."

Voor de jongere kinderen ziet die test er net iets anders uit. "We hebben voor deze groep geen letters, maar plaatjes van diertjes die ze moeten zien. Dat passen we aan op basis van de leeftijd", legt Khaled uit. "Na de zichttest wordt door middel van een speciale meetbril de eventuele zichtafwijking gemeten. Aan de hand daarvan kijken we met een proefbril met tijdelijke glazen welke sterkte het beste bij het kind past."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Er worden meerdere testjes gedaan om te kijken hoe het zit met het zicht van de kinderen - Foto: Erik van Halewijn

"We hebben tot nu toe twee andere scholen bezocht. De Paperclip en de Zevensprong in Heerhugowaard. Dat waren in totaal 46 leerlingen. Van deze groep zijn er 22 doorverwezen naar de oogarts", vertelt Erik. "In sommige gevallen hadden kinderen zelfs maar 30 of 40 procent zicht, terwijl daar eerder niks over bekend was."

De pilot van de Brillenbus wordt uitgevoerd in samenwerking met scholenkoepel Stichting Blosse en is volgens Erik en Khaled essentieel voor het project. "Oogzorg is in eerste instantie geen taak van het onderwijs", merkt basisschooldirecteur Kevin Kooij op. "Maar als wij onze leerlingen hiermee een eerlijke kans kunnen geven dat doen wij dat."

Toekomst

"In september komen we in ieder geval terug op de basisscholen. Dan is er een oogarts aanwezig die de doorverwezen kinderen nog een keer gaat testen om zo te kijken wat ze nodig hebben. Om te zorgen dat iedereen passende oogzorg heeft, worden de brillen vergoed" legt Khaled uit.

Hoewel de Brillenbus nu nog in de pilotfase zit zijn Erik en Khaled vastberaden pas te stoppen als ze niet meer nodig zijn. "Uiteindelijk is dit een gedeelde last en zien we ook een duidelijke rol voor overheden en de zorg. Tot die tijd blijven wij onverminderd doorgaan."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]