Ga naar Content

Tips van tophovenier Gerard: "Planten veel verwennen met water is niet slim"

Na een hele natte periode schijnt de zon weer volop. Hoe zit dat nu met de tuin? Moeten we alweer sproeien, of is de grond nog verzadigd? De Heemskerkse hovenier Gerard Dam helpt je uit de brand en geeft een paar handige tuintips.

Hovenier Gerard Dam geeft tuintips - NH Nieuws

Hovenier Gerard Dam zit al ruim 35 jaar in het vak en heeft jarenlang een eigen zaak gehad aan de Krochtweg in Heemskerk. Inmiddels heeft hij het stokje overgedragen aan zijn oudste zoon Levi, maar hij is nog altijd actief in het bedrijf. Ook is hij niet te beroerd om ons een paar tuiniertips te geven. 

Verwende planten 

Volgens Dam is de combinatie van de regenval van de afgelopen maanden en de huidige zonneschijn een zege voor planten. Maar of je je planten nu alweer water moet geven, hangt grotendeels af van hoe oud ze zijn en hoe goed ze tegen droogte kunnen.

"Van elke dag sproeien worden je planten verwend"

Gerard Dam

Gerard: "De wortels van planten die er al jaren staan, reiken diep in de grond. Deze planten vinden zelf het grondwater, dus je hoeft ze in principe geen water te geven. Maar als de planten nog maar net zijn geplant, zijn de wortels nog niet zo lang en hebben ze op mooie dagen wat water nodig."

Het is zeker niet de bedoeling om elke dag te sproeien. "Daar worden je planten verwend van, want je wil dat de wortels dieper gaan. Geef daarom niet te vaak water en als je het doet, geef dan in één keer veel", zegt Gerard.

Klimaatverandering

Levi voegt eraan toe dat we door klimaatverandering waarschijnlijk vaker te maken zullen krijgen met een afwisseling tussen zeer natte en extreem droge periodes. "Om een tuin te hebben die hier beter tegen bestand is, is het belangrijk om je tuin vooral niet helemaal vol te tegelen. Planten en bomen nemen water beter op en zorgen zomers juist voor verkoeling."

Daarnaast is het volgens Levi verstandig om voor klimaatbestendige beplanting te gaan. Dat wil zeggen, beplanting die lange tijd tegen droogte kan en tevens een korte periode onder water zou kunnen staan. "Een voorbeeld hiervan zijn zilverbladige planten of planten uit het mediterrane gebied."

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]