Ga naar Content

Posters door de hele wijk: Hilversumse buurt vreest dat supermarkt 500 meter verhuist

De verhuizing van de Hoogvliet aan de Admiraal de Ruijterlaan in Hilversum naar de Bosdrift, 500 meter verderop, is al jaren een heet hangijzer in de buurt. Hoogvliet wil graag een grotere winkelruimte om de toekomst van de supermarkt in de buurt veilig te stellen. Tegenstanders vrezen de toenemende drukte en voeren daarom actie. Andere omwonenden vinden juist dat de tegenstanders teveel stampij maken.

Oproep buurtbewoners om naar de commissievergadering over de verhuizing van de Hoogvliet te gaan - Foto: NH Media

Een groep buurtbewoners die tegen de verhuizing van de Hoogvliet aan de Admiraal de Ruijterlaan naar hun buurt aan de Bosdrift is, voert sinds deze week actie. Tientallen huishoudens in de omgeving van de Bosdrift hebben posters op de ramen geplakt om de gemeenteraad duidelijk te maken dat ze tegen de verhuizing van de Hoogvliet naar hun buurt zijn.

Tekst gaat verder onder de video.

Buurt voert actie tegen verhuizing supermarkt - NH Nieuws

De discussie rondom de verhuizing speelt al enige tijd. Maar nu is de discussie opnieuw actueel, omdat de plannen vanavond voor een derde keer tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad op tafel liggen.

Lees ook

Buurt verdeeld

Een aantal buurtbewoners maakt zich zorgen. Als de supermarkt naar hun buurt aan de Bosdrift komt, vrezen zij voor parkeeroverlast, de verkeersdrukte en de toenemende geluidsoverlast van winkelkarretjes en vrachtwagens die komen laden en lossen. Zij zien liever een uitbreiding van de supermarkt op de huidige locatie.

Maar niet iedereen is tegen een supermarkt naast de deur. “De argumenten die de tegengroep erbij haalt, vind ik overdreven”, zegt Hendrie Dorland, die ook in de buurt van de Bosdrift woont. “Ze zeggen dat de zijstraten in de buurt worden belast, maar dat valt wel mee.” Daarom heeft hij geen poster aan zijn ruit geplakt. “De tegenstanders maken veel stampij, hebben de boel gemobiliseerd, maar ik zie het probleem niet.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Buurtbewoners hangen actieposters op tegen verhuizing Hoogvliet - Foto: NH Media

Oplossingen

Twee jaar geleden kreeg Hoogvliet van de gemeenteraad een duidelijke opdracht: ga met buurtbewoners praten en onderzoek of er voldoende draagvlak in de buurt is.

Volgens Hoogvliet hebben ze daarin flink wat stappen gezet. Er is een klankbordgroep opgericht en een enquête gehouden onder de buurt. Daaruit blijkt dat een derde van de omwonenden voorstander is van de verhuizing; een derde tegen en de rest had zorgen. Die konden in de klankbordgroep door de supermarkt worden weggenomen of worden opgelost, was het plan.

Maar meerdere buurtbewoners zeggen tegen NH dat ze nooit een uitnodiging voor een enquête in de brievenbus hebben gehad. Ze zijn volgens hen helemaal niet meegenomen in het participatietraject. Ook vertrouwen zij de onderzoeken die Hoogvliet heeft laten uitvoeren naar de verkeerdrukte en parkeerruimte niet.

Reactie Hoogvliet

“Alle buurtbewoners (550 adressen) hebben meerdere keren een flyer in de bus ontvangen met een uitnodiging om mee te praten. Daarnaast proberen we middels een website en digitale nieuwsbrief met 130 geadresseerden. Er is volop gelegenheid om aan te haken en om met Hoogvliet in contact te treden.”

Gerben van den Hurk, adviseur van het adviesbureau die de enquête namens de Hoogvliet heeft uitgevoerd: “Die flyer met de enquête is huis aan huis door mijzelf en een collega verspreid in de zomer van 2022. Wellicht wonen deze meerdere bewoners op een grotere afstand van de locatie, is de flyer bij het oud papier terechtgekomen of woonden de betreffende bewoners destijds nog niet op de locatie? Het is heel vreemd dat deze bewoners geen enquête ontvangen zouden hebben, omdat wij deze persoonlijk in het gebied rondom de locatie bezorgd hebben.”

“Het onderzoek (naar de parkeerdruk, red.) is geheel onafhankelijk uitgevoerd door Goudappel, een van de grootste en meest gerenommeerde bureaus op het gebied van verkeersonderzoek. Zij gebruiken actuele data welke beschikbaar zijn gesteld door de gemeente, hier heeft Hoogvliet eveneens geen invloed op.”

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Gooise streekredactie

Meer nieuws uit 't Gooi?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]