Ga naar Content

Vrouw in Hoorn verliest dierbare armband, politiehond Appie vindt 'm terug

Politiehond Appie was dinsdagavond de held van de dag. De viervoeter werd ingezet bij een zoekactie, nadat een vrouw haar armband was verloren toen ze eerste hulp verleende na een ernstig ongeluk aan de Liornestraat in Hoorn. 

Zoekhond Appie is de held van de dag - Foto: Inter Visual Studio

Dinsdagmiddag was er een ernstige aanrijding tussen een scooter en een auto. Een 18-jarige vrouw verleende eerste hulp aan een slachtoffer en verloor daarbij haar armband. En die bleek voor haar van grote emotionele waarde te zijn. 

Politiehond Appie was beschikbaar

"Het hart van de agenten brak toen ze de vrouw zagen huilen over het verlies van de armband", vertelt een politiewoordvoerder. Er werd een hondengeleider gebeld en herder Appie bleek beschikbaar. Het was gelijk ook een goede training voor de hond om op zoek te gaan naar het sieraad.

Het bleek een koud kunstje voor Appie. Na een half uur zoeken, op fietspad en tussen het gras, sloeg de politiehond aan bij een verkeerspaal. Na enig speurwerk werd de armband gevonden: onder de poot van Appie.

Beloning

De blijdschap bij de vrouw was groot toen ze de armband weer terugkreeg. Ook Appie ging blij naar huis. Als beloning kreeg de hond zijn lievelingsspeeltje: de Kong. Een rubberen hondenspeeltje met aan de binnenkant ook wat lekkers. "Daar doet Appie alles voor. Hij is dol op speeltjes zoals balletjes, maar de Kong overtreft alles", aldus de woordvoerder.  

Appie is surveillancehond en krijgt bij zijn opleiding regelmatig speur- en zoektraining. "Hij mocht gisteren dan ook zijn geleerde competenties laten zien en hij is met vlag en wimpel geslaagd." Surveillancehonden zoals Appie worden ingezet om openbare orde te handhaven en veilig politieoptreden mogelijk te maken.

Deze honden kunnen helpen bij het opsporen van verdachten. "Ook zijn zij inzetbaar bij de aanhouding van vluchtgevaarlijke en agressieve verdachten, bij vechtpartijen en andere grote ongeregeldheden, maar zo nu en dan mogen ze een verloren armband zoeken."

Politiehond Appie zoekt naar de armband - Foto: Inter Visual Studio

Lees ook