Ga naar Content

Zo voorkom je inbraak tijdens de zomervakantie

De zomervakantie breekt aan, voor dieven is dat een uitgelezen kans om hun slag te slaan in woningen. Uit onderzoek van Interpolis blijkt dat het aantal inbraken in de zomervakantie doorgaans met een kwart stijgt, met een piek in de maand augustus. Bureau NH liep deze laatste uitzending voor de zomerstop mee met de politie om te zien waar nog een slag valt te slaan. "Inbraakpreventie moet echt op één staan."

Niks is zo vervelend dan dat je thuiskomt van vakantie en je hele inboedel is meegenomen. Helaas is de zomervakantie een populaire periode voor inbrekers. De kans op een inbraak is de komende weken dus ongeveer 25 procent groter dan in de andere maanden van het jaar. Het lukt inbrekers ook vaak om spullen buit te maken; meer dan 75 procent van de inbraakpogingen slaagt.

Tijd voor actie, zo vindt politie Noord-Holland. Bureau NH liep mee met Sofie van Hamersveld van de politie in een gemiddelde wijk in Haarlem. Waar moet je allemaal op letten, voordat je weggaat?

Stapel brieven en kranten

"Allereerst is het belangrijk om je buren te vragen een oogje in het zeil te houden. Veel mensen vragen hun buren de plantjes water te geven. Vraag dan direct de brievenbus leeg te halen, zo voorkom je dat mensen een hele stapel brieven en kranten zien liggen. Vraag ook even de voor- en achterdeur te checken."

Een stapels brieven - Foto: AT5 / Luuk Koenen

Check de deurmat

"Kijk, bij zo'n deur leggen dieven er dan een deurmat tegen", laat ze in bovenstaande reportage zien. "Of ze leggen er takjes bij. Als niemand dat verwijdert, want je bent op vakantie, weten ze dat. Vraag je buren dus ook een rondje om het huis te doen en hier op te letten."

Een deurmat - Foto: NH Media

Whatsapp Buurtpreventie

Meedoen aan Whatsapp Buurtpreventie kan ook helpen. "Dan kunnen buren alarm slaan als ze iets verdachts zien in de buurt."

Een bord van de buurtpreventie - Foto: Nh Media

Caravan op de oprit

"Wat ook kan helpen: als je gaat kamperen, zet je caravan niet te lang op de oprit. Dan weten inbrekers dat je binnenkort op vakantie gaat."

Een camper - Foto: Aangeleverd via Facebook

Adres op kofferlabel

"Stel, je gaat met het vliegtuig, zet niet je adres op het label van de koffer. Ook in vertrekhallen zitten potentiële inbrekers te wachten en te kijken."

Rijen bij de bagageband op Schiphol - Foto: NH Media/Doron Sajet

Sociale media

Verder zitten inbrekers ook op sociale media. "Zorg ervoor dat je profiel is afgeschermd of plaats je foto's pas na vakantie."

Apps op een telefoon - Foto: Pexels

Gesnoeide heg

Snoei je heg, is ook zo'n tip. "Dat draagt bij aan de sociale controle. Als je op straat staat, kun je makkelijk naar binnen kijken. Dat vinden potentiële inbrekers niet zo fijn, dan worden ze gezien. Zorg er ook voor dat je verlichting op een tijdschakelaar zit."

Snoei je heg - Foto: NH Media

Sleutels onder de bloempot

Leg je sleutels niet onder een bloempot of onder de container. "Dat is allang geen geheime verstopplek meer."

Leg je sleutels niet onder een bloempot - Foto: NH Media

Slimme deurbel

Ook het hebben van een slimme deurbel helpt preventief. "Steeds meer mensen hebben die. Als je zo'n slimme deurbel hebt, meld die dan even aan bij Camera in Beeld. Daarmee ziet de politie waar die allemaal hangen. Als er toch ingebroken is, kunnen ze snel onderzoek doen."

Een slimme deurbel - Foto: NH Media

Hang-en-sluitwerk

Zorg ook, tot slot, zegt Van Hamersveld, dat je hang-en-sluitwerk op orde is en meld je aan bij Burgernet om je buurt veilig te houden. 

Iemand draait de deur op slot - Foto: Pxhere

Namens de redactie van Bureau NH: een fijne vakantie! De eerstvolgende uitzending is er weer eind augustus.

Lees meer over inbraakpreventie