Ga naar Content

Patiënten blij met komst nieuwe huisartsen na jarenlange problemen met Co-Med

Na de sluiting van de praktijken van de commerciële huisartsenorganisatie Co-Med, komt het nieuws over twee nieuwe huisartsen in Breezand en Anna Paulowna als een geschenk. Veel oud-cliënten van de organisatie hebben al jaren moeite om goede zorg te krijgen: steeds een andere arts, onbereikbaar of te ver weg. De lijst van klachten was lang, maar nu heerst er optimisme.

Foto: NH Media

In Anna Paulowna en Breezand zijn de problemen al lange tijd aan de gang. Sinds grofweg 2018 lijkt de huisartsenzorg achteruit te gaan nadat twee praktijken in de handen van Co-Med terecht komen. Die neemt een belangrijk deel van de zorg op zich, maar verzaakt.

Te veel wisselingen in huisartsen en onbereikbaarheid zorgen ervoor dat mensen geen vertrouwen meer in de huisartsenzorg hebben. Dit voorjaar sluit de praktijk in Anna Paulowna de deuren vanwege personeelsproblemen. In Breezand gaat het werk dan nog even door, tot deze week het vertrouwen in Co-Med wordt opgezegd door de zorgverzekeraars.

Maar er gloort hoop, want twee huisartsen hebben zich gemeld bij huisartsenkoepel HKN. Zij willen zich als arts gaan vestigen in respectievelijk Anna Paulowna en Breezand. De plannen lijken serieus en de arts in Breezand hoopt zelfs al volgende week te kunnen starten.

Goed nieuws voor patiënten

"Ik ging inmiddels al twee jaar naar de praktijk in Breezand. In Anna Paulowna was heel vaak geen arts, soms waren er alleen assistentes die ook niet wisten hoe ze alles moesten organiseren. Dat Co-Med de deuren moest sluiten, kwam dan ook niet als een verrassing", vertelt de 46-jarige Marije uit Anna Paulowna. "Ik vond het wel heel fijn om te lezen dat er vooraf een noodplan is gemaakt. Dat er nu mogelijk een nieuwe huisarts komt, vind ik fijn. Dat is goed nieuws voor iedereen."

"Je wilt je huisarts kennen en je wilt dat hij of zij jouw kent. Steeds weer een ander, dat werkt niet"

Lia, inwoner Anna Paulowna

Dorpsgenoot Lia is erg blij dat er uitzicht is op een nieuwe huisarts voor Anna Paulowna. Ook zij zat bij Co-Med en is nu tijdelijk aangewezen op de digitale huisartsenpraktijk Arene. Een systeem waarbij je eerst online een consult krijgt. "Maar ik kan pas voor zaterdag een afspraak inplannen. Dat duurt te lang. Ik denk dat ik een blaasontsteking heb dus ga kijken of ik dat anders kan oplossen."

Lia is chronisch ziek en erg afhankelijk van goede zorg van de huisarts. "Co-Med maakte er een potje van. Ik heb hartfalen en lupus, een vorm van reuma. Je wilt je huisarts kennen en je wilt dat hij of zij jouw kent. Steeds weer een ander, dat werkt niet. Dat er nu een nieuwe huisarts komt? Joepie, kom maar door! Ik heb alleen een fiets dus mooi dat ik dan dichtbij weer terecht kan. Anders moet je al naar de huisartsenpost in Schagen."

Blij voor anderen

Veronique vertelde eerder aan NH dat ze vier dagen nodig had om een afspraak te krijgen bij Co-Med. Inmiddels zit ze bij een huisarts in Den Helder. "Dat is goed te doen vanuit Anna Paulowna hoor. Ik ben wel blij voor de andere mensen dat er nu weer een huisarts bijkomt op het dorp. Mooi dat het nu op orde lijkt te komen.

Ook Sandra was al vertrokken bij Co-Med voor de deuren definitief dichtgingen. Zij kon nog terecht bij een andere praktijk in Anna Paulowna, omdat haar man daar al stond ingeschreven. Maar haar schoonvader zat er nog wel. "Hij is 86 en longpatiënt. Hij zou nu dus digitaal afspraken moeten maken. Maar dat kan hij niet, hij is er niet eens aan begonnen. Als het nodig is, wordt de ambulance dan maar gebeld."

Geef huisartsen de ruimte

Volgens haar hebben alle patiënten een flinke knauw gekregen van alle problemen met en rond Co-Med. De nieuwe huisartsen hebben dan ook een flinke taak voor zich klaar liggen. "Ze zullen er hard aan moeten trekken om het vertrouwen te herstellen." Marije heeft nog een mooi advies voor haar dorpsgenoten: Geef ze de ruimte om orde op zaken te stellen. En artsen, luister goed naar wat de mensen nodig hebben."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]