Ga naar Content

Volendammers laten Joey Veerman na dramatische wedstrijd niet vallen

Bij het praathuis op de dijk in Volendam gaat het vandaag maar over één ding. Kind van het dorp Joey Veerman. Na zestien keer balverlies haalde Koeman de middenvelder gisteravond al na een half uur naar de kant. Onterecht, vinden ze hier in Volendam. Niet omdat hij niet goed speelde, maar het beeld van een huilende Joey in de dug-out, dat werd ze hier gewoon te veel. 

Praathuisje in Volendam - Foto: NH Media

Achterin het praathuis op de Dijk in Volendam hangt een slinger met de tekst 'Hup-Joey-Hup'. Buiten zitten zeven Volendammers op een rij in het zonnetje voor de nabeschouwing van de wedstrijd. Volgens Pech (bijnaam) heeft Joey's opa die slinger opgehangen, maar volgens Spierbal (bijnaam) was het zijn oom of een neef. "In ieder geval familie," zegt hij.

Elke dag zitten ze hier, van 13.00 tot 16.00 uur. De ochtendploeg is net vertrokken. Bij mooi weer verplaatsen ze zich nog even naar de molen, naast de ijskraam. De gesprekken gaan over van alles en nog wat, zoals wie er dood is als de kerk om vier uur slaat. Maar de laatste weken gaat het alleen nog maar over voetbal, zegt Jan Plat.

Vandaag, een dag na die dramatische wedstrijd tegen Oostenrijk, is het echter stil in Volendam. "Ja, het was verschrikkelijk," zegt Jan Plat. "Ze stonden te slapen, er vielen gigantische gaten in de verdediging en ballen werden zomaar ingeleverd." En Joey? "Hij was misschien de slechtste van de elf, maar eigenlijk konden ze er alle elf vanaf," vindt Plat.

Want Joey afvallen, dat doen ze hier in Volendam niet. "Goede Volendammers blijven aan mekaar trekken", zegt Spierbal.

Tekst gaat verder onder de video. 

@nhnieuws

Joey Veerman speelde een dramatische wedstrijd, maar Volendam blijft Joey steunen. #nhmedia #veerman #joeyveerman #volendam #voetbal #ek

♬ origineel geluid - NH Nieuws - NH Nieuws

De wissel van Koeman wordt dan ook door iedereen als oneerlijk en onterecht gezien. "Joey is gewoon een kind van de rekening," zegt Keizer. Hij komt net aanfietsen en neemt plaats tussen Plat en Spierbal. "Koeman had hem er niet uit moeten halen, want de rest was ook ontzettend slecht. Het is oneerlijk."

Louis, volgens de groep de man met het meeste verstand van voetbal, is het eens met Keizer. "Koeman laat Depay gewoon staan terwijl hij slecht speelt. En van Dijk? Die moet gewoon verkeersregelaar worden want die staat alleen maar te wijzen."

Mentale klap

Het EK-gevoel begon de afgelopen weken echt te kriebelen bij de Volendammers. Na bijna dertig jaar eindelijk weer een Volendammer in Oranje. En na een succesvol seizoen bij PSV en speculaties over een buitenlandse transfer, is Joey er een om trots op te zijn. Op de dijk hangen vlaggetjes, bij de bakker ligt een speciale Joey-tompouce en boven de souvenirshop hangt een spandoek.

Toch lag er de afgelopen weken ook een hoop druk op Veerman. Door de afwezigheid van Frenkie de Jong werd van Veerman een regisserende rol op het middenveld verwacht.

"Misschien is hij nog niet helemaal gewend aan de druk die bij het Nederlands elftal komt kijken", zegt één van de mannen voorzichtig. "Hij haalt zijn niveau van PSV niet, maar wellicht is hij over twee jaar rijp voor het WK. Hij wist zelf ook dat het niet goed was."

"Nee, het is onterecht dat Joey de schuld krijgt," zegt Louis. "Nu is het een flinke mentale klap. Als Koeman hem in de rust had gewisseld, was het gewoon een tactische ingreep geweest."

Toch maakt de groep zich geen zorgen over de middenvelder die zich gisteren huilend in zijn shirt verstopte. "Verdrietig om te zien", zegt Pech (bijnaam). "Maar hij is een Volendammer, hè, hij komt er wel weer bovenop."

"Uithuilen en opnieuw beginnen", klinkt het unaniem.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.