Ga naar Content

Rogier is al 32 jaar de stem van de kortebaandraverij

Sommige mensen denken dat hij een cassettebandje is, maar niets is minder waar. Rogier den Dekker is al meer dan 32 jaar speaker bij alle kortebaandraverijen in Nederland. "Paarden zijn mijn leven", zegt hij zelf. Vandaag zal hij ook weer op de honderdste harddraverij-editie in de Breestraat van Beverwijk de races van zijn deskundig commentaar voorzien. Wij zochten hem de dag voor het spektakel op in het paardencentrum waar hij werkt in Zuidoostbeemster.

Rogier den Dekker is al meer dan dertig jaar de stem van de harddraverij in Nederland - NH Nieuws

Hij reageerde gewoon op een advertentie, 32 jaar geleden en sindsdien reist hij als commentator door het hele land met het circus dat de kortebaandraverij is. Naast zijn werk als paardensportcommentator is de kortebaandraverij zijn grote passie. Hij herkent van grote afstand paard en ruiter en weet wie er kansrijk is en wie niet. "Het zit allemaal in mijn hoofd", zegt Rogier nuchter. "Als je gek bent van de sport gaat dat vanzelf". Hij vindt het dan ook nooit saai om in de commentaarstoel bij een draverij plaats te nemen. 

Contact met het publiek

Het mooiste vindt Rogier zijn werk als commentator als het lukt echt contact te krijgen met het publiek langs de baan. "En dat is extra leuk in Beverwijk", aldus den Dekker. "In Beverwijk is het publiek zo fanatiek, dat is fantastisch voor de sfeer". Verder roemt hij het parcours in Beverwijk.

"In Beverwijk is het publiek heel fanatiek, dat maakt de harddraverij daar extra leuk"

Rogier den Dekker, speaker

"We hebben een kaarsrechte baan, dat is traditie in de Breestraat, ik verwacht vandaag dan ook heel wat spektakel." Hij hoopt ook wel op een klein beetje wind. Het kan bloedheet worden in de Breestraat, vertelt den Dekker uit eigen ervaring.

Cassettebandje

Den Dekker kijkt een beetje zuur bij de opmerking dat sommige mensen denken dat zijn stem op een cassettebandje staat. "Dat is niet bepaald een compliment", zegt de bevlogen speaker. "Alleen het feitelijke startsignaal staat op een bandje", legt hij uit. "De rest van het commentaar is live en speelt in op de situatie die ontstaat op de baan." Dat signaal komt van de starter die met twee vlaggen aan het begin van de baan het vertrek van de racepaarden in goede banen leidt.  

Om halfdrie klinkt het startsignaal in de Breestraat. Als alles volgens schema verloopt, zijn om een uur of zeven de races in de winkelstraat van Beverwijk weer voorbij.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]