Ga naar Content

Moeder meerkoet zoekt wel heel bijzonder schaduwplekje op

Al een aantal weken broedt er een meerkoet op een wel heel merkwaardige plek: midden onder de fontein aan de Zaalberglaan in Heemskerk. Zag het beestje het warme weer van mijlenver aankomen? Of zit ze om een andere reden op deze opmerkelijke plek?

Meerkoet broedt op nestje naast fontein - NH Nieuws

Niet zo gek

Het houdt de gemoederen al een tijdje bezig in het dorp. Velen maken zich zorgen om het welzijn van het dier en vragen zich af waarom het op deze onlogische plek haar nestje heeft gebouwd. 

Maar volgens de Vogelbescherming is de plek helemaal niet zo onlogisch. "Meerkoeten willen voor het bouwen van hun nest graag een startpunt hebben. Dit kan van alles zijn: een plateau, een steiger, een boot of soms zelfs midden op een fontein. Midden op het water zijn ze namelijk veiliger voor predatoren zoals katten en vossen."

"Tja, ik weet ook niet wat er in zijn koppie rondgaat"

Vogelbescherming

Fontein uit

Toch houdt het tafereel Heemskerkers bezig. Een bezorgde inwoner wees de gemeente erop dat de fontein uitgezet moet worden, zodat de meerkoet in alle rust kan broeden. De gemeente antwoordde echter dat het noodzakelijk is dat de fontein aanstaat om blauwalg tegen te gaan.

Volgens de Vogelbescherming is het wel de verantwoordelijkheid van de gemeente om verstoring te voorkomen. "Als er sprake is van verstoring, moet de fontein uitgezet worden. Vaak gebeurt het namelijk dat het dier een nest bouwt en vervolgens de fontein aangaat. Maar als de meerkoet tijdens het sproeien is gaan bouwen. Tja, ik weet ook niet wat er in zijn koppie omgaat."

Ecoloog

En dat is nou net het geval bij deze meerkoet. Volgens deskundigen van de gemeente zit de meerkoet op een veilige plek en wordt hij niet lastiggevallen door andere vogels.

Of de meerkoet de warme dagen zag aankomen en daarom strategisch deze plek koos? "Het brengt wel wat verkoeling", zegt de Vogelbescherming.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]