Ga naar Content

Niet zo enthousiast over nieuwe buren: 12 ex-gedetineerden nemen intrek in Schermerhorn

Twaalf ex-gedetineerden komen binnenkort in het oude Rabobank-kantoor aan de Oosterweidestraat in Schermerhorn te wonen. Tot schrik van sommige buurtbewoners, die dat pas twee weken geleden te horen kregen. "De zorgorganisatie heeft ons niets verteld, we zijn geïnformeerd door de eerste bewoners", vertelt buurtbewoner Jeltje.

Robert Jan Huijser van de dorpsraad voor het voormalige Rabo-kantoor - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Jeltje kijkt nieuwsgierig op als ze een man uit het leegstaande pand ziet lopen met een enkelband om. Ze besluit hem aan te spreken, en krijgt dan te horen dat hij een van haar nieuwe buurmannen is. 

Zonder dat de buurt ervan weet, blijkt Mutatio Zorg midden in de straat een forensisch opvangcentrum te hebben geopend voor twaalf (ex-)gedetineerden.

Nadat Jeltje de website van de zorgorganisatie raadpleegt, krijgt ze het Spaans benauwd. "Het gaat om mensen met een justitiële achtergrond, waarbij vaak sprake is van een psychische stoornis, verstandelijke beperking of een verslaving", legt ze uit.

Tegenover speelveldje

"We hebben hier in de buurt ook een zorgcentrum voor ouderen en een school. Direct tegenover het pand is een speelveldje voor kinderen, maar het dorp is nergens over ingelicht", vervolgt Jeltje.

Tot haar verbazing krijgt ze van de gemeente Alkmaar, waar Schermerhorn onder valt, te horen dat de gemeente en de politie ook pas enkele dagen daarvoor zijn ingelicht door de organisatie. "Op dat moment waren de eerste bewoners er al ingetrokken", vertelt Jeltje. "De vergunningen zouden in orde zijn, maar de gemeente weet er niets van. Dat stukje begrijp ik even niet."

"Je moet als buurt, waar veel ouderen en kinderen wonen, toch weten waarmee je te maken krijgt?"

Buurtbewoner Jeltje

Jeltje vraagt zich serieus af of de zorgorganisatie bewust niets heeft doorgegeven om geen slapende honden wakker te maken. "Het is best schrikken deze doelgroep, en dat worden wel onze nieuwe buren. Dan moet je als buurt, waar veel ouderen en kinderen wonen, toch weten waarmee je te maken krijgt?"

Het gebrek aan communicatie wekt volgens Jeltje alleen maar argwaan op. "Je weet dat je gedonder krijgt als je gedetineerden midden in een wijk neerzet, maar als je het verzwijgt, krijg je helemaal gedonder. Waarom ook hier? Het dorp heeft eigenlijk niets. Er is geen supermarkt in de buurt, er zijn geen voorzieningen. Ik zie nog even niet voor me hoe die integratie moet verlopen."

Ex-gedetineerde met enkelband?

Robert Jan Huijser, penningmeester van de dorpsraad, is al net zo verbaasd over de gang van zaken. "Wij hebben ook van de nieuwe bewoners vernomen dat het gaat om een opvang voor ex-gedetineerden. Eén van hen loopt met een enkelband dus of dat "ex" inderdaad klopt, weten we niet", verklaart hij.

"We zijn als dorpsraad gaan graven, maar niemand wilde iets zeggen. De gemeente was ook nog niet goed op de hoogte. De gemeente heeft met spoed een gesprek aangevraagd met Mutatio Zorg."

Foto: NH/ Anne Klijnstra

Op aandringen van de gemeente heeft Mutatio Zorg ingestemd met een informatiebijeenkomst voor het dorp, vertelt Robert Jan. Die wordt vanavond georganiseerd in de Grote Kerk. Vanaf half zeven zijn direct omwonenden welkom en een uur later kan de rest van de buurt aanschuiven. 

"We weten niet of de bewoners dan ook aanwezig zijn voor een kennismaking, maar we willen in elk geval de feiten op tafel hebben", zegt Robert-Jan. "Wie zijn deze mensen? Wat voor zorg en dagbesteding krijgen ze? We weten helemaal niets."

Van onwetendheid komt onrust 

Dat het dorp in het duister wordt gehouden, creëert volgens hem juist onrust. "Inwoners willen weten wat dit betekent voor de veiligheid in de buurt. Zijn ouderen en kinderen nog wel veilig? Wat als het straks escaleert? Waar kunnen we dan terecht? Heeft de politie dan een scenario? Die onrust had Mutatio Zorg allemaal voor kunnen zijn, maar dat lijken ze zich niet te realiseren."

De gemeente Alkmaar had graag gezien dat omwonenden eerder waren ingelicht. "Dat is het beste voor bewoners, want zorgen zijn in niemands belang. Wij hebben ons ongenoegen over de gang van zaken uitgesproken. In dat gesprek hebben we toezegging gekregen dat er geen nieuwe bewoners worden gehuisvest voor dit traject zorgvuldig is doorlopen."

"Het is inderdaad zo dat de inwoners te laat zijn meegenomen in de informatievoorziening en dat spijt ons", reageert Mutatio Zorg."De bijeenkomst is een belangrijke stap dat te herstellen."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook