Ga naar Content

De grote verbinder in het stadspark: de barbecue

Klapstoeltjes uit, koelboxje erbij, (vega)vlees in de marinade en braden maar. Hoewel er op minder plekken dan vroeger gebarbecued mag worden, staan veel stadsparken er nog altijd vol mee. Volgens socioloog Beate Völker is 'de barbecue' een belangrijk element in de saamhorigheid van parken.

Barbecueën Noorderpark - Foto: NH Media

In het Noorderpark in Amsterdam bruist het rond vier uur 's middags. Op zoek naar schaduw, stallen families hun zelf meegebrachte barbecues uit naast een kleedje. 

"Dat komt doordat mensen de rommel niet opruimen", vertelt een vrouw die tegelijkertijd wat kippenvleugeltjes aan het marineren is. "Er staan daar speciale bakken voor je kolen, en er zijn genoeg containers. Daarom gaat het hier wel goed."

Multicultureel 

Terwijl de dame in het park de kippenvleugeltjes op het roestvrij staal legt, zegt ze: "Ik denk dat het hier in Amsterdam zo populair is, omdat het zo multicultureel is. Die houden ervan. Liefde gaat door de maag. Je ziet hier alle culturen door elkaar heen."

Socioloog Beate Völker benadrukt dat barbecueën een belangrijke rol speelt in het creëren van leven en het geven van een functie aan een park. "Het gaat erom dat je gemeenschapsvormend bij elkaar kan komen."

De tekst gaat verder onder foto.

Barbecueën Noorderpark - Foto: NH Media

De stadsdelen van Amsterdam bepalen zelf waar je wel en niet in het openbaar mag grillen. In het Vondelpark werden de schoonmaakkosten de gemeente te veel, dus volgde er een verbod op de barbecue. Maar Stadsdeel Noord vindt het wel belangrijk dat het mogelijk is.

"Sommigen hebben thuis niet genoeg ruimte, helemaal omdat barbecueën op het balkon verboden is. Daarom gaan mensen naar buiten. De gemeente heeft, om het extra aantrekkelijk te maken, plekken ingericht. Hier staan ingebouwde barbecues waar mensen gebruik van mogen maken. Je ziet dat daar echt behoefte aan is, ook hier in het Noorderpark. Een park moet een verlenging van een tuin of balkon zijn, dus het moet een plek zijn waar mensen een feestje kunnen vieren, maar ook tot rust kunnen komen", zegt Julia Nijland van Stadsdeel Noord.

Volgens socioloog Völker zijn duidelijke regels goed: "We leven in een stad, we delen heel veel ruimte met elkaar, en het is nu eenmaal zo dat het ook voor overlast kan zorgen. Daar moet je dan ook mee dealen. Het beste is om afspraken te maken over waar en wanneer het mag, om zo met een goede verstandhouding verder te kunnen."

Buiten Amsterdam

Bij mooi weer worden ook in andere gemeenten in Noord-Holland de barbecues aangestoken. Zoals in Alkmaar. "Het is toegestaan en in de zomer maken mensen er gebruik van. We hadden zelfs vaste barbecue plekken, maar helaas raakten deze snel vervuild door achtergelaten rommel. Iedereen neemt nu zijn eigen barbecue mee", zegt Killian Beers van de gemeente Alkmaar. 

Ook in Hoorn is het toegestaan om op openbare plekken te barbecueën. Vooral in het Julianapark en het nieuwe stadsstrand is dit populair. "Het is belangrijker dat er in de stad plekken zijn waar dit kan dan in een dorp. Daar is veel meer ruimte In de stad heb je ook minder sociale controle waardoor rotzooi vaker blijft liggen dan in een dorp."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.