Ga naar Content

Tentoonstelling Alkmaekers laat je de middeleeuwen van Alkmaar zien

Alkmaar zag er in de middeleeuwen heel anders uit. Het wemelde er van de ambachtslieden zoals leerlooiers, houtbewerkers en wevers. Ro Smith maakte er, samen met archeologen en jongeren met autisme, de tentoonstelling 'Alkmaekers' over in het Stedelijk Museum Alkmaar. Er is ook een bijbehorende stadswandeling en podcast. "Ik vind het leuk om de mensen in de moderne stad het oude te laten ontdekken" aldus Ro Smith.

Alkmaekers - NH Nieuws

Samen met Ro Smith en tekenaar Berend Post lopen we door de winkelstraat de Langestraat in hartje Alkmaar. "Waar nu de H&M zit, daar stond vroeger de leerlooierij van Alkmaar", vertelt Ro met veel enthousiasme. "Hier lag een dijk die de haven en het oude centrum rond de kerk verbond. Er was verder weinig. Dat was ook goed, want dat leerlooien stonk en was heel vies."

Berend houdt een kaart van Alkmaar in zijn handen. Hij is een van de jongeren die aan het project Alkmaekers heeft meegewerkt. "Deze kaart is Alkmaar van nu, maar dan in oude stijl getekend. Een ambachtelijke kaart van het hedendaagse Alkmaar als het ware", zegt Berend. Met de kaart in de hand kan je de plekken terugvinden waar vroeger de verschillende ambachtslieden van Alkmaar hun werk deden. "Hier zat de tegelmaakster", vertelt Berend, wijzend naar een klein straatje aan de rand van het centrum. "Haar man was overleden en zij zette de zaak voort. Ze maakte hele mooie tegels, bijvoorbeeld met een herderinnetje erop." 

Tekst gaat verder onder de foto. 

Tegels in het Stedelijk Museum Alkmaar - Foto: NH Media

De tegel waar Berend het over heeft, is te vinden in een van de vitrines in het Stedelijk Museum Alkmaar. Daar is de tentoonstelling Alkmaekers ingericht. Er liggen vondsten die door Alkmaarse archeologen zijn opgegraven: potten, tegels, scherven, schoenen of werktuigen van ambachtslieden. "Samen met de jongeren van de stichting Kopzorg en de archeologen hebben we de afgelopen jaren de geschiedenis van de ambachtslieden van Alkmaar proberen te reconstrueren", vertelt Ro. "Die gaat terug tot de 12e eeuw. Waar nu het Stedelijk Museum is daar lag vroeger het oude centrum van de stad." 

De Achterdam, tegenwoordig de rosse buurt van Alkmaar, was vroeger een straat vol ambachtslieden. "Hier zaten onder andere een mandenvlechter, een tonnenmaker en de kleermaker", vertelt Ro. "In de tentoonstelling kan je de haakjes en een vingerhoedje van de kleermaker zien."

Tekst gaat verder onder de foto.

Jongeren in de Maekplaats bij het weefgetouw - Foto: NH Media

Het project Alkmaekers heeft ook een link naar het nu. In het Stedelijk Alkmaar zijn in de winkel producten te vinden die gemaakt worden in het atelier van Ro in de Stadsfabriek aan de rand van Alkmaar.  Er worden op ambachtelijke wijze stoffen, kleding en kussens gemaakt. Jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt maken daar bijvoorbeeld kleden met behulp van een groot weefgetouw. "Ze werken samen en het zorgt ervoor dat ze zich weer onderdeel van de samenleving voelen en zich gezien voelen."

De tentoonstelling Alkmaekers is nog tot eind van het jaar te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar. Daar is ook de wandelkaart te koop. De podcast is te beluisteren via Spotify. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.