Ga naar Content

Het nieuwe tuinieren: Haarlemse Natalie maakt plantenvoeding van schapenwol

Gaat Natalie Bogtman uit Haarlem een revolutie in de Nederlandse tuinier- en schapenwereld teweeg brengen? Aan haar zendingsdrang ligt het niet. Dat blijkt tijdens de opening van de wolkorrelfabriek, waar - primeur in Nederland - schapenwol tot plantenvoeding wordt verwerkt. “Wol is het gouden ingrediënt.”

Trots toont Natalie haar eigen, innovatieve product - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Eindelijk; schapenscheerder Jaap uit Wijdewormer hoeft de honderden kilo's wol, die hij jaarlijks van de dieren scheidt, niet meer weg te gooien. Veel eer viel er tot voor kort niet te behalen aan schapenwol. Er was namelijk geen interesse meer vanuit de kledingindustrie. Schapenwol was verworden tot bedrijfsafval. 

Hoewel Jaap nog midden in het drukke schapenscheerseizoen zit, is hij donderdagmiddag aanwezig in de fabrieksloods in de Haarlemse Waarderpolder. Niet zo gek, als je bedenkt dat in één van de loodsen op dit terrein een nieuw tijdperk begint. Schapenwol wordt weer waardevol. 

De wolkorrelfabriek in de Haarlemse Waarderpolder is geopend - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Het nieuwe tijdperk wordt ingeluid met de opening van een nieuwe fabriek. Natalie Bogtman heeft jarenlang geijverd voor deze fabriek, en nu is het dan eindelijk zover. "Sorry hoor, ik moet nog even bijkomen", zegt ze nadat ze haar openingsspeech heeft afgeleverd. Het is dan ook niet niks, een fabriek opstarten voor een product dat helemaal nieuw is op de Nederlandse markt. 

Het product

Het nieuwe product dat Natalie in Nederland introduceert is wolkorrel. De wolkorrel is gemaakt van schapenwol en dient als voeding voor planten. “Waarom chemisch doen als het natuurlijk kan?”, houdt Natalie de Nederlandse tuinierder voor. “De wol van schapen is een traktatie voor de planten om ons heen. Wol is het gouden ingrediënt voor het groen in ons leven.”

Schapenwol zit namelijk vol met nuttige voedingsstoffen, zoals kalium en zwavel. Bovendien geeft wol lucht aan de grond en werkt het als waterbuffer voor planten. Het voordeel ten opzichte van reguliere plantenvoeding is dat er geen chemische toevoegingen nodig zijn of dat er gebruik moet worden gemaakt van eindige grondstoffen. Gewoon honderd procent schapenwol, maar dan in korrels. “Van schapenvacht naar bodemkracht”, stelt Natalie, met een vuist in haar lucht.

Dé grondstof voor de wolkorrel - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Er zit iets activistisch in het project van Natalie, en dat is bepaald geen bevlieging. Al bijna 15 jaar staat haar leven in het teken van wol. Zo maakt ze kunst van schapenwol (bijvoorbeeld een canvas waarop wol in plaats van verf de compositie bepaalt) en verzorgt ze workshops op gebied van wolverwerking. Het cruciale uitgangspunt daarbij: diervriendelijkheid. Natalie: “Als je een wollen kleedje in de winkel ziet met leer aan de achterkant, dan weet je dat het niet diervriendelijk is.

Amerikaanse markt

De wolkorrel is een andere tak van sport, zo heeft ze afgelopen jaren gemerkt. In coronatijd kwam ze op het idee, geïnspireerd door een product dat alleen op de Amerikaanse markt bestaat. Maar voordat het product op de lopende band van de fabriek ligt, is er vooral nog veel geld nodig. “Zonder investeerders en een winkel die het aandurfde het product nu al af te nemen, was dit niet gelukt.”

Tekst gaat door onder de foto.

https://abc.nh-at5.nl/#/nh/content/articles/337751 - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Natalie waagt de sprong in het diepe, met een innovatief product dat door idealisme is ontstaan. Lovenswaardig, vindt Esther Rommel, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Ze verricht de officiële opening, door een bakje wolkorrels te tappen. "Als provincie vinden we het belangrijk dat dit soort initiatieven de ruimte krijgen", zegt ze daarbij.

Nederlandse consument

De grote vraag is natuurlijk of de Nederlandse consument bereid is om van reguliere plantenvoeding over te stappen naar schapenwol. Daarvoor zal Natalie haar duurzame, diervriendelijke boodschap met luide trom moeten blijven verkopen. Veel geschreeuw, veel wol, zou je zeggen.

De wolkorrelfabriek is officieel geopend. Gedeputeerde Esther Rommel houdt een getapt bakje wolkorrels omhoog - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]