Ga naar Content

Vier Amsterdammers aangehouden in Zandvoort na verschillende incidenten

In Zandvoort zijn gisteren en eergisteren vier Amsterdammers opgepakt voor verschillende incidenten. Het gaat om twee tieners (17), een 20-jarige man en een 47-jarige man. De aanhoudingen zijn gedaan nadat de veiligheidsmaatregelen in het dorp zijn aangescherpt.

In de buurt van een supermarkt langs de Burgemeester Engelbertsstraat vond gisteravond een vechtpartij plaats, waar meerdere personen bij betrokken waren. Dit gebeurde rond 21.50 uur. Op het moment dat de politie arriveerde waren nog drie personen uit de groep aanwezig. Handhavers hadden de boel al proberen te sussen, maar een van de vechtersbazen reageerde volgens de politiewoordvoerder nogal 'overstuur'. De 20-jarige jongen kon direct mee met de politie. 

Even verderop, op het Stationsplein, was 'een heterdaadje'. Een 47-jarige Amsterdammer vernielde een bushokje in het zicht van de beveiliging. Ook hij mocht meteen mee met de politie. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Arrestatie - Foto: Stockfoto

Beroving bij station

De politie heeft afgelopen woensdagavond in Zandvoort nog twee Amsterdammers, beiden 17 jaar, aangehouden. Zij probeerden twee Haarlemmers (18) te beroven bij het station. Bij één van de slachtoffers is dat ook gelukt, onder bedreiging van geweld. De andere Haarlemmer wist aan de berovers te ontkomen en belde daarna meteen de politie. 

Dat gebeurde allemaal rond 18.15 uur. De daders vluchtten vervolgens richting het strand. Getuigen informeerden de politie en even later konden de twee worden aangehouden. De slachtoffers hebben geen verwondingen opgelopen. 

Veiligheidsmaatregelen

Afgelopen woensdag en donderdag was het erg druk in Zandvoort. Op warme dagen komen dagelijks rond de 100.000 bezoekers naar het dorp en het strand. De afgelopen jaren kon dat nog wel eens de nodige onrust met zich meebrengen. Om die reden zet de gemeente nu fors in op veiligheid. Er hangen camera's op de boulevard en er zijn veel agenten en handhavers aanwezig. Ook lopen er zogenaamde 'susteams' rond. Deze teams proberen mogelijke ongeregeldheden in de kiem te smoren.

De strandpaviljoenhouders maken ook onderdeel uit van de samenwerking. Zodra zij merken dat de sfeer omslaat, gaat er via portofoons een bericht richting de politie. 

Op Facebook schrijven dorpsbewoners dat er donderdag, ondanks de veiligheidsmaatregelen, toch een nare sfeer hing rond het strand. Burgemeester David Moolenburgh betreurt de incidenten en bijkomende arrestaties. Ook baalt hij ervan dat de veiligheidsmaatregelen kennelijk nodig zijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

Drukte op het strand in Zandvoort - Foto: Archief

'Incidenten totaal onacceptabel'

"We hebben op dit soort dagen drie keer per dag een zogenaamd 'motorkapoverleg' met alle betrokken instanties. We hebben, gezien onze ervaringen over de afgelopen jaren, dit seizoen echt stevig opgeschaald. Het is verdrietig dat het nodig is", legt Moolenburgh uit.

"Het is druk en dat brengt ook altijd de nodige 'overlastgevers' met zich mee. Het is vreselijk dat incidenten gebeuren, totaal onacceptabel. Maar ik ben blij dat het nu niet om grote groepen gaat. Omdat de politie massaal aanwezig is, betekent dat ze ook heel snel aanwezig kunnen zijn na een melding."

Vorig jaar deelde Moolenburgh veel gebiedsverboden uit aan overlastgevers. "Ik doe dat nog steeds met 'alle liefde'. Ik vind het wel lastig dat de wet bepaalt dat ze maar gelden voor drie maanden, want het liefst zie ik sommige gasten nooit meer terug in het dorp."

De burgemeester wil zich nu niet al te veel focussen op vervelende gasten uit de hoofdstad. "Ik heb vorig jaar bijvoorbeeld ook gebiedsverboden uitgedeeld aan mensen uit de Bollenstreek en Almere. Ze komen overal vandaan."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]